КЖЕ просить перевірити «Журналістів проти корупції», НСНЖУ, «Лигу информ» та «Business Компаньон» через можливу торгівлю прескартами

КЖЕ просить перевірити «Журналістів проти корупції», НСНЖУ, «Лигу информ» та «Business Компаньон» через можливу торгівлю прескартами

27 Січня 2021
4292

КЖЕ просить перевірити «Журналістів проти корупції», НСНЖУ, «Лигу информ» та «Business Компаньон» через можливу торгівлю прескартами

4292
Комісія з журналістської етики закликала негайно зупинити незаконну видачу прескарт і зловживання статусом журналіста.
КЖЕ просить перевірити «Журналістів проти корупції», НСНЖУ, «Лигу информ» та «Business Компаньон» через можливу торгівлю прескартами
КЖЕ просить перевірити «Журналістів проти корупції», НСНЖУ, «Лигу информ» та «Business Компаньон» через можливу торгівлю прескартами

Комісія з журналістської етики звернулася до Національної поліції України та Міністерства юстиції з проханням перевірити агентство та газету «Журналісти проти корупції», ГС «Національна спілка незалежних журналістів України», агентство «Таврія ньюс», газету «Лига информ» та журнал «Business Компаньон» через можливу підробку документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про держреєстрацію шляхом обману. Про це КЖЕ повідомила 27 січня.

Комісія також закликала правоохоронців надати список осіб, які оформили дозвіл на зброю як журналісти зазначених медіа, протягом 2017-2021 років. Також у поліції попросили надати звіт щодо стану розгляду заяви Сергія Кота, за якою було зареєстроване провадження проти виконавчої директорки Інституту масової інформації та членкині Комісії журналістської етики Оксани Романюк.

У КЖЕ розповіли, що останнім часом фіксують часті випадки масової роздачі посвідчень журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, у тому числі – продажу. Комісія закликала негайно зупинити незаконну видачу прескарт і зловживання статусом журналіста. 

Зокрема, Комісія вже публікувала рішення щодо діяльності директора ІА «Таврія ньюс» Кирила Стрємоусова та діяльності головного редактора ІА «Журналісти проти корупції» Сергія Кота із масової роздачі посвідчень журналіста. Також КЖЕ зафіксувала, що сайт «Лига информ» торгує посвідченням, а на створеній в грудні 2020 року сторінці в Facebook рекламує свої послуги та веде діалог із потенційними «покупцями» на форумі власників зброї. Водночас видавничий дім «Business Компаньон» виставив на сайті розцінки на отримання журналістського посвідчення: від 1600 до 4500 гривень.

КЖЕ розцінює їх діяльність як грубе порушення закону і Кодексу етики українського журналіста.

«Комісія вважає такі прецеденти небезпечними. Адже наявність журналістського посвідчення надає право на отримання травматичної зброї, на присутність на засіданнях виборчих комісій, на безперешкодне відвідування приміщень суб’єктів владних повноважень тощо. Недобросовісні особи, які не є журналістами, проте мають таке посвідчення, часто зловживають отриманими правами. Зокрема, незаконна роздача журналістських посвідчень сприяє незаконному продажу зброї та тероризму: терористи можуть купити посвідчення, безперешкодно заходити в будівлі органів влади чи інші об’єкти і створювати небезпеки для громадян», – йдеться в заяві.

У Комісії нагадали, що зловживання статусом журналіста підриває довіру суспільства до журналістської роботи, що створює загрозу вільній та професійній діяльності.

Нагадаємо, 9 листопада 2020 року Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила публічний осуд директору агенції «Таврія ньюс» та блогеру Кирилу Стремоусову через масову роздачу посвідчень журналіста.

Як писав ДМ 3 грудня 2020 року, всеукраїнська громадська організація «Журналісти проти корупції» за гроші пропонує кожному охочому «посвідчення журналіста», «наказ про призначення на посаду журналіста», «цивільно-правовий договір», «фірмовий бланк журналіста (для журналістських запитів)», «наліпку "Преса" на лобове скло автомобіля», «візитки журналіста» та «методичну літературу».

Виконавча директорка Інститут масової інформації Оксана Романюк у коментарі «Детектору медіа» нагадала, що торгівля журналістськими посвідченнями є порушенням як журналістської етики, так і Кримінального кодексу. Вона додала, що на продаж посвідчень ВГО «Журналісти проти корупції» має відреагувати Національна поліція, оскільки публічне повідомлення прирівнюється до заяви в поліцію; а саморегулятивні органи – Комісія журналістської етики та Незалежна медійна рада – мають надати оцінку діям організації. 

Пізніше «Журналісти проти корупції» заперечили торгівлю посвідченнями журналіста та сказали, що видають за гроші посвідчення своїм членам «на законних підставах». 

Організація поскаржилася Незалежній медійній раді, Національній спілці журналістів України, Раді свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Комітету з питань свободи слова та Комісії журналістської етики.

29 грудня 2020 року Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд головному редактору ІА «Журналісти проти корупції» та керівнику ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергію Коту та закликала його припинити надавати за гроші статус журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, та зупинити рекламну кампанію для залучення таких «журналістів». КЖЕ також вважає тиском і залякуванням скаргу Сергія Кота на публікації «Детектора медіа» та ІМІ. Комісія в межах перевірки підтвердила всі факти, викладені в публікаціях, та дійшла висновку, що вони не містять порушень Кодексу етики українського журналіста.

21 січня 2021 року стало відомо, що Національна поліція відкрила провадження проти виконавчої директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк за заявою головного редактора ІА «Журналісти проти корупції» та керівника ГС «Національна спілка незалежних журналістів України» Сергія Кота. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4292
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду