«Волинь Post» після звернення КЖЕ видалило блог, на який поскаржилися через гомофобію

«Волинь Post» після звернення КЖЕ видалило блог, на який поскаржилися через гомофобію

27 Травня 2021
1488

«Волинь Post» після звернення КЖЕ видалило блог, на який поскаржилися через гомофобію

1488
Комісія нагадала, що редакції мають обмежувати доступ до матеріалів, якщо ті потенційно порушують вимоги журналістської етики або законодавства.
«Волинь Post» після звернення КЖЕ видалило блог, на який поскаржилися через гомофобію
«Волинь Post» після звернення КЖЕ видалило блог, на який поскаржилися через гомофобію

Комісія з журналістської етики 27 травня повідомила, що після їх звернення інтернет-видання «Волинь Post» видалило блог «Маніфест на захист здорової моралі» за авторством Віктора Дорощука, на який поскаржилися через гомофобні твердження.

КЖЕ уточнила, що Петро Смирнов поскаржився на матеріал «Маніфест на захист здорової моралі» від 9 квітня 2021 року, бо вважав, що автор дозволив собі гомофобні та такі, що принижують гідність гомосексуальних українців, твердження.

Комісія звернулася до редакції «Волинь Post» з метою медіації та виправлення ситуації щодо розміщення публікації та попросила надати коментарі щодо вказаної публікації. Представниця редакції пояснила, що «публікація, про яку йдеться, – це блог, він не є матеріалом редакції, та опублікований на сайті користувачем. Але враховуючи важливість питання, ми вирішили видалити цей блог». У КЖЕ привітали рішення редакції.

Крім того, Комісія з журналістської етики нагадала, що редакції мають переглядати матеріали зовнішніх авторів перед публікацією, а також – обмежувати до них доступ, якщо матеріал потенційно порушує вимоги журналістської етики або законодавства.

Комісія також рекомендувала інтернет-виданням розміщувати у відкритому доступі правила публікації авторських колонок або блогів, з зазначенням обмежень щодо змісту інформації, яку можна в них поширювати, та попередженням про видалення матеріалів у разі, якщо вони порушують відповідні правила. На думку Комісії, задля чіткості відмежування редакційного контенту від користувацького, інтернет-виданням варто використовувати дисклеймери на кшталт «Цей текст є особистою позицією автора. Редакція видання може не поділяти висловлені в ньому тези».

Нагадаємо, 17 травня Комісія з журналістської етики закликала журналістів не зловживати правом на оціночні судження та рекомендувала редакціям розробити єдині правила для авторів, які виступають у жанрі «журналістика думок».

Фото: Волинь Post, КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1488
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
лучанин
1064 дн. тому
" бо вважав, що автор дозволив собі гомофобні та такі, що принижують гідність гомосексуальних українців, твердження." Вибачте нас, підараси.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду