«Історична правда» запускає новий авторський проєкт

«Історична правда» запускає новий авторський проєкт

13 Листопада 2019
1772
13 Листопада 2019
15:15

«Історична правда» запускає новий авторський проєкт

1772
Видання «Історична правда» спільно з Чеським центром в Києві запускає новий авторський проєкт – у рубриці «Czech-in» щомісяця публікуватимуть статті про чеське двадцяте століття.
«Історична правда» запускає новий авторський проєкт
«Історична правда» запускає новий авторський проєкт

Про це повідомляється на сайті «Історична правда».

«Czech-In» триватиме два роки, у рамках проєкту будуть публікуватися документи та фотоматеріали з архівів Чехії, а також анонси подій, пов'язаних з історією країни. Загалом планують розповісти про 24 головні миті чеської новітньої історії.

Автором проєкту є Радомир Мокрик, науковий працівник Інституту східноєвропейських студій філософського факультету Карлового університету в Празі.

Пріоритетом проєту є безпосередньо чеський погляд на власну історію та дискусії в чеському середовищі щодо історії власної держави.

«Історичні та культурні зв'язки України та Чехії є загальновідомими: від українських академій та університетів, які діяли в Чехословаччині в міжвоєнний період, крізь Празьку поетичну школу і до драматичних подій Празької весни 1968 року. Водночас при акценті на "українських" слідах в історії Чехії, подекуди недостатньо уваги приділяється історії самої Чехії, чеським визначним діячам та віховим подіям. Czech-in покликаний заповнити ці прогалини та ознайомити українського читача з ключовими подіями та особистостями новітньої чеської історії – від Томаша Масарика до Мілана Кундери, від проголошення незалежності у 1918 році до Оксамитової революції 1989 року», – йдеться в повідомленні.

Через декілька днів на «Історичній правді» буде опублікована перша стаття до 30-ї річниці Оксамитової революції: хронологія та логіка подій падіння комунізму в Чехословаччині та прихід до влади Вацлава Гавела. У грудні готується стаття про Йозефа Тоуфара та «Чігоштське диво», подію, яка стала одним з мотивів для переслідування церкви комуністичним режимом на зламі 40х-50х років. Січнева стаття буде присвячена Яну Палахові, студентові, який вчинив акт самоспалення на центральній площі Праги в січні 1969 року на знак протесту проти окупації Чехословаччини та байдужості суспільства.

Нагадаємо, на телеканалі «Еспресо» з 8 вересня виходить авторська програма Вахтанга Кіпіані «Історична правда».

Фото: Історична правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1772
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду