detector.media
13.04.2021 11:28
КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»
КЖЕ винесла дружнє попередження «Історичній правді»
У матеріалі, на який поскаржилися, йдеться про реабілітацію німців в Росії та про плани створення автономної республіки німців у РФ.

Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження інтернет-виданню «Історична правда» за матеріал журналіста Анатолія Іваха від 30 липня 2020 року «Навіщо Путіну в Криму Республіка російських німців?». Про це КЖЕ повідомила 12 квітня.

У матеріалі Іваха розповідає про реабілітацію німців в Росії та про плани створення автономної республіки німців у РФ, які пов’язують з пропагандистською кампанією російської влади.

На матеріал видання поскаржився член НСЖУ Євген Гессен, якого згадували в матеріалі: «У 2017 році питання щодо створення німецької автономії в Україні порушив голова Дніпропетровського товариства німецької молоді «Данпарштадт» Євгеній Гессен. У своєму зверненні він заявив, що етнічні німці можуть залишитись ні з чим, у разі якщо Україну буде поділено і попросив всіх німців України підтримати ідею створення автономії. Щоправда, вона не була підтримана німцями України, а сам Євгеній Гессен зараз переховується в Росії від українських правоохоронних органів».

Гессен просив КЖЕ посприяти у вилученні «неправдивої інформації з матеріалу» та «наданні виданням спростування опублікованої інформації».

Головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані повідомив КЖЕ, що Анатолій Івах з власних джерел серед правоохоронців дізнався, що «Гессен був фігурантом кримінального провадження щодо поширення неонацистської символіки, а в його помешканні у Полтаві було проведено обшуки»; «Євген Гессен у серпні 2019 року перетнув україно-білоруський кордон та з того часу не повертався на територію України». Крім того, «Історична правда» надала копію листа, який заявник відправляв у 2017 році і в якому закликав звернутися за допомогою до Росії.

Під час розгляду звернення Комісія встановила порушення вимог пункту 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста) Кодексу етики українського журналіста та винесла дружнє попередження «Історичній правді» та Анатолію Іваху.

«Комісія в рамках цього звернення не виступатиме арбітром правдивості того, чи заявник надсилав від імені ГО "Данпарштадт" лист з закликами до автономії, про який йдеться у матеріалі. Водночас, видання могло б розмістити копію цього листа у матеріалі або ж надати з нього цитати, а також спробувати з’ясувати автентичність цього листа – наприклад, шляхом доведення того, що подібні листи отримувалися з відповідної електронної адреси раніше. Окрім того, журналіст мав би докласти більше зусиль для доведення власної тези, наведеної у формі факту, про переховування Євгенія Гессена на території Росії. Факт, наведений у відповіді видання щодо перетину україно-білоруського кордону заявником не є таким, що свідчить про його переховування в Росії. Його місце перебування також можна було додатково верифікувати або спробувати верифікувати за допомогою відкритих джерел», – пояснили в КЖЕ.

Нагадаємо, 18 жовтня 2020 року виданню «Історична правда» виповнилося 10 років. Видання засноване журналістами та істориками Вахтангом Кіпіані, Павлом Солодьком та Олександром Зінченком.

Фото: Історична правда

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY