Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження – Комісія з журналістської етики

Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження – Комісія з журналістської етики

17 Травня 2021
1827

Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження – Комісія з журналістської етики

1827
КЖЕ звернула увагу, що автори в жанрі «журналістики думок» можуть нехтувати Кодексом етики українського журналіста, вдаючись до перекручування фактів, дискримінації, наклепу, розпалювання ворожнечі.
Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження – Комісія з журналістської етики
Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження – Комісія з журналістської етики

Комісія з журналістської етики 17 травня закликала журналістів не зловживати правом на оціночні судження та рекомендувала редакціям розробити єдині правила для авторів, які виступають у жанрі «журналістика думок».

Зокрема, у КЖЕ пропонують розробити настанови для ведучих прямих ефірів або рамкові правила для блогерів. «Зберігаючи плюралізм поглядів та свободу слова, редакція має виключити випадки, коли медіа перетворюється на майданчик для поширення упереджених висловлювань або неперевіреної інформації під виглядом оціночних суджень», – зазначається в повідомленні.

Комісія звернула увагу, що автори в жанрі «журналістики думок» можуть нехтувати Кодексом етики українського журналіста, вдаючись до перекручування фактів, дискримінації, наклепу, розпалювання ворожнечі.

Комісія з журналістської етики нагадала, що авторський погляд на події не звільняє журналіста та медіа від дотримання етичного кодексу. «Висловлюючи оціночні судження, журналіст має будувати їх на перевірених фактах. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення (п. 9 Кодексу етики). Не можна вдаватися до безпідставних образ чи наклепу і назвати це оціночними судженнями, суб’єктивною точкою зору тощо», – йдеться в повідомленні.  

Журналістика думок, кажуть у КЖЕ, будується на засадах поваги до людської гідності.

«Журналісти повинні усвідомлювати відповідальність, якщо вони своїми діями посилюють сегрегацію або поляризацію в суспільстві. Ми спостерігаємо приклади, коли, коментуючи актуальні події, журналісти використовують негативні стереотипи стосовно певних груп людей – замість того, щоб розвінчувати ці упередження. Навіть якщо ніхто персонально не поскаржився на програму (публікацію), це не знімає з журналіста чи редакції відповідальності за порушення етики, – сказали в Комісії. – Критикувати ідеї, погляди – це нормально. Ненормально принижувати людей, які не поділяють погляди автора, і підвищувати власний рейтинг за рахунок знецінення інших».

Крім того, Комісія з журналістської етики додала, редакція може зазначати, що не поділяє позицію авторів, проте медіа несе відповідальність за наслідки сказаного – якщо йдеться про дискримінаційні висловлювання або розпалювання ворожнечі.

Нагадаємо, 28 грудня 2020 року Комісія з журналістської етики рекомендувала журналістам розмежовувати професійні та особисті сторінки в соціальних мережах, а також – дотримуватися українського законодавства та Кодексу етики під час висловлення своєї позиції в соцмережах. 12 березня 2021 року КЖЕ оприлюднила перший в Україні аналітично-довідковий збірник про саморегуляцію українських медіа – «Саморегуляція в українських медіа: як це працює?».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1827
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду