КЖЕ висловила «1+1» дружнє попередження через сюжет про батьківський кіднепінг

КЖЕ висловила «1+1» дружнє попередження через сюжет про батьківський кіднепінг

10 Червня 2021
2001

КЖЕ висловила «1+1» дружнє попередження через сюжет про батьківський кіднепінг

2001
Комісія також наголосила на необхідності дотримуватися права на повагу до приватного життя при висвітленні міжособистісних конфліктів.
КЖЕ висловила «1+1» дружнє попередження через сюжет про батьківський кіднепінг
КЖЕ висловила «1+1» дружнє попередження через сюжет про батьківський кіднепінг

Комісія з журналістської етики 10 червня висловила дружнє попередження телеканалу «1+1» через сюжет кореспондентки Ірини Матвієнко в програмі «ТСН.Тиждень» про батьківський кіднепінг.

На Ірину Матвієнко та «ТСН.Тиждень» поскаржився Андрій Осадчий, про якого йшлося в сюжеті від 28 лютого 2021 року. У випуску про проблему розлучень і опікунства батьків над дітьми у таких випадках, розповіли історію про нього, його колишню дружину Ольгу та їх спільну дитину.

Осадчий повідомив, що не давав дозволу на зйомку себе та власної дитини. Він вважає, що сюжет порушив його право на повагу до приватного життя та поширення персональних даних. Він вбачав у цьому порушення пунктів 3 (журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини) та 13 (журналіст не повинен використовувати незаконні методи отримання інформації) Кодексу етики українського журналіста. У КЖЕ не знайшли цих порушень, натомість зафіксували порушення пункту 18 Кодексу етики українського журналіста (журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми).

«Ірина Матвієнко загалом провела належну роботу і щодо дотримання цих вимог Кодексу етики українського журналіста. Зокрема, у сюжеті не лунає інформація про ім’я дитини (її можна зустріти лише в одному з документів, презентованих у сюжеті), а також не робиться надмірного акценту на її ознаках. У той же час, на думку Комісії, помилкою було використання зображень обличчя дитини Осадчих у сюжеті. Прикметно, що телеканал у цьому ж сюжеті показав належну практику захисту інтересів дитини, приховавши обличчя дитини з відео – перебивки. У разі, якщо б телеканал застосував аналогічний підхід щодо дитини заявника, зафарбувавши її обличчя, то Комісія б дійшла висновку про відсутність порушень Кодексу. Втім, на жаль, мусимо констатувати, що Ірина Матвієнко та телеканал "1+1" припустилися порушень пункту 18 Кодексу», – заявили в Комісії.

Крім того, КЖЕ рекомендувала медіа:

  • стежити за досягненням належного балансу між суспільним інтересом та недоторканістю приватного життя осіб, яких стосується матеріал;
  • утримуватись від поширення фото або відео з участю малолітніх, а в разі їх поширення – вживати заходів для унеможливлення їх ідентифікації, зокрема шляхом зафарбовування їх обличь;
  • уникати зйомки без дозволу, проникнення на земельні ділянки чи у житлові приміщення осіб, яких стосується сюжет, окрім випадків, коли таке проникнення є життєво необхідним для запобігання настання більшої шкоди;
  • надавати змогу висловитися обом сторонам конфлікту, в тому числі, заслухати їх пояснення та донести їх бачення конфлікту.

Нагадаємо, найбільші медіагрупи разом із Національною радою з питань телебачення і радіомовлення та громадськістю напрацювали правила для захисту дітей у медіа. За останні п’ять років з’явилися три такі документи. Про те, як висвітлювати проблеми дітей читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2001
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду