У Білорусі портал Tut.by втратив статус ЗМІ

У Білорусі портал Tut.by втратив статус ЗМІ

19 Січня 2021
1531

У Білорусі портал Tut.by втратив статус ЗМІ

1531
Видання продовжить працювати як інтернет-ресурс.
У Білорусі портал Tut.by втратив статус ЗМІ
У Білорусі портал Tut.by втратив статус ЗМІ

У Білорусі з 19 січня 2021 року портал Tut.by втратив статус засобу масової інформації. Про повідомило саме видання.

Економічний суд Мінська 19 січня відхилив апеляцію ТОВ «Тут Бай Медіа» на рішення суду, який позбавив портал статусу ЗМІ. Суд розглянув апеляційну скаргу, але нібито не знайшов підстав для скасування постанови. Після відхилення скарги рішення офіційно вступило в силу з 19 січня.

Tut.by продовжить працювати як інтернет-ресурс без статусу ЗМІ. «Згідно із законом, власник інтернет-ресурсу має право збирати, одержувати, зберігати і поширювати інформацію будь-яким способом у відповідності до законодавства Республіки Білорусь, викладати на інтернет-ресурсі особисті судження та оцінки із зазначенням власного імені або псевдоніма. Тобто ми продовжуємо на законних підставах висвітлювати те, що відбувається в Білорусі і в світі», – йдеться в повідомленні.

Tut.by був зареєстрований як ЗМІ лише в січні 2019 року, до цього – з моменту заснування в 2000 році – портал працював без цього статусу. Можливість реєструватися як ЗМІ у білоруських інтернет-ресурсів з'явилася наприкінці 2018 року. Реєстрація інтернет-ресурсів як мережевих видань в Білорусі є добровільною. Однак статус ЗМІ дає деякі переваги, зокрема – можливість законно відвідувати райони збройних конфліктів або надзвичайних ситуацій, масові заходи, місця інших суспільно важливих подій і передавати звідти інформацію.

Із 7 серпня 2020 року Tut.by отримало чотири попередження. Претензії від міністерства надійшли після матеріалів «У сім разів більше виборців і "таємні" протоколи. Які порушення побачили спостерігачі і що сказав ЦВК?», «Комітет держконтролю зможе виплатити великі премії працівникам, які проявлять себе в резонансних справах», «До редакторки Tut.by прийшли силовики. На її дочку завели справу про масові заворушення» і «Білоруська митниця попросила підтвердити, що в "Гаррі Поттері" немає закликів до повалення влади».

Згідно з білоруським законом про ЗМІ, якщо власник мережевого видання отримав два й більше письмових попередження протягом року, то доступ до видання можуть обмежити. Рішення про це ухваляє Мінінформ.

18 вересня Мінінформації направило позовну заяву до Економічного суду Мінська. Відомство на три місяці призупинило статус ЗМІ для Tut.by, починаючи з 1 жовтня.

8 жовтня Економічний суд Мінська призупинив провадження за позовом Міністерства  Білорусі до 26 жовтня, оскільки ТОВ «Тут Бай Медіа» оскаржувало попередження Мінінформації у Верховному Суді Білорусі. ВС Білорусі визнав одне з попереджень недійсним.

3 грудня 2020 року Економічний суд Мінська позбавив білоруський портал Tut.by статусу засобу масової інформації. 23 грудня Tut.by оскаржив рішення Економічного суду Мінська.

Фото: Tut.by 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1531
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду