Портал Tut.by видалив зі соцмереж пости за півтора року через вимоги МВС Білорусі

Портал Tut.by видалив зі соцмереж пости за півтора року через вимоги МВС Білорусі

28 Червня 2021
1682
28 Червня 2021
12:51

Портал Tut.by видалив зі соцмереж пости за півтора року через вимоги МВС Білорусі

1682
Журналісти Tut.by запевнили, що зберігають доступ до соцмереж.
Портал Tut.by видалив зі соцмереж пости за півтора року через вимоги МВС Білорусі
Портал Tut.by видалив зі соцмереж пости за півтора року через вимоги МВС Білорусі

Незалежний портал Tut.by Білорусі видалив із соцмереж пости за 2020 рік і першу половину 2021 року та відмовилося від верифікації в Telegram.

Про це повідомила редакція порталу на своїй сторінці у Facebook.

«Ми самі їх прибрали із загального доступу (там, де можна – приховали, де не можна – видалили). І ми поквапилися. Зараз ситуація, в якій ми знаходимося, для нас дика і дуже стресова. У якийсь момент ми прийняли неправильне і емоційне рішення», – написали журналісти.

У Tut.By зазначили, що таким чином хочуть убезпечити своїх співробітників і читачів в зв'язку з позовом про визнання матеріалів порталу «екстремістськими» у Білорусі.

Журналісти запевнили, що зберігають доступ до соцмереж і пояснили видалення позначки верифікації в Telegram необхідністю мати можливість швидко перейменувати його в разі визнання «екстремістським», щоб убезпечити авторів і читачів.

«Зробити це за кілька хвилин після рішення суду не можна, ми вирішили підготуватися заздалегідь», – зазначили у Tut.by.

У редакції додали: «У нас є весь архів прихованих і видалених постів. Ця інформація не втрачена назавжди. Люди, які зараз ведуть канал, перебувають за кордоном, спроб зламу не було».

Нагадаємо, портал Tut.by – найбільше незалежне інтернет-ЗМІ у Білорусі. З серпня 2020 року видання висвітлює акції проти режиму Лукашенка.

18 травня 2021 року сайт заблокували на території Білорусі, а рахунки компанії заморозили. Проти керівників незалежного новинного ресурсу порушили кримінальну справу про несплату податкі і затримали 15 осіб.

Наразі відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

У червні 2021 року МВС Білорусі звернулось до судових інстанцій країни з вимогою визнати «екстремістськими» всі інформаційні продукти порталу Tut.by.

МВС Білорусі просить включити матеріали порталу до списку «екстремістських» та обмежити доступ до них. Це стосується матеріалів Tut.by, які виходили, або виходять як на порталі, так і матеріалів, розміщених на сторінках видання у соцмережах: Telegram, Viber, Twitter, TikTok, ВКонтакте, Однокласники.

24 червня 2021 року судовий процес щодо визнання порталу Tut.by «екстремістським» призупинено на невизначений термін.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1682
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду