У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by

У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by

30 Січня 2021
1649

У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by

1649
Силовики вилучили техніку, на якій, ймовірно, зберігались матеріали з телеграм-каналу Nexta, який у Білорусі визнали екстремістським.
У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by
У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by

У Білорусі відбулись обшуки в редакції Hrodna.life та в редактора Newgrodno.by. Про це повідомляє «Пресклуб Білорусь».

Обшук в офісі Hrodna.life відбувався протягом двох годин вдень 29 січня без співробітників порталу. Понятими були п'ять співробітників міліції, серед них - троє омонівців. Серед документів, які показали силовики, - три редакційних тексти. Зокрема, про те, що один канал і його логотип в Білорусі визнали екстремістськими.

Силовики вилучили всю техніку, яка була в приміщенні, - ноутбук, чотири фотоапарати, дрон, стабілізатори, флешкарти, - а також видані редакцією книги та настільні ігри. ОМОН змусив видалити знімки співробітників міліції, які виносили техніку.

Справу проти головного редактора Олексія Шоти відкрито за ст. 17.11 КоАП Білорусі (поширення, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність). Статус інших співробітників редакції наразі не визначений.

«Це частина масового переслідування незалежних медіа і громадських активістів, яке відбувається по всій Білорусі. Добралися і до нас. Причин для обшуку я не бачу. Вилучення техніки не завадить нам працювати. У будь-яких умовах hrodna.life продовжить роботу», - прокоментував Олексій Шота.

Під час обшуку у редактора Newgrodno.by Ігоря Ремзіка (Бублікова) вилучили системний блок комп'ютера. Після опитування його відпустили, через тиждень планується судове засідання.

Силовики на своїх ресурсах випустили відеосюжет, що виявили у Hrodna.life і Newgrodno.by матеріали одного телеграм-каналу, який в жовтні і листопаді 2020 року був визнаний екстремістським. Ймовірно, йдеться про популярний білоруський канал Nexta. Його засновників КДБ Білорусі визнав «терористами».

За зберігання матеріалів цього каналу редакціям загрожує конфіскація техніки та штраф.

Раніше повідомлялось, що білоруське видання «Наша Ніва» можуть оштрафувати на еквівалент 157 тис. грн.

На фото - Олексій Шота / naviny.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду