У Білорусі журналісту Андрію Александрову висунули обвинувачення

У Білорусі журналісту Андрію Александрову висунули обвинувачення

24 Січня 2021
1930

У Білорусі журналісту Андрію Александрову висунули обвинувачення

1930
За якою саме статтею звинувачують Александрова, невідомо. Його адвокатка перебуває під підпискою про нерозголошення.
У Білорусі журналісту Андрію Александрову висунули обвинувачення
У Білорусі журналісту Андрію Александрову висунули обвинувачення

Журналісту і медіаменеджеру Андрію Александрову висунули обвинувачення. Про це виданню «БелаПАН» повідомила його адвокатка Ольга Карпушонок, пише «Пресклуб Білорусь».

15 січня МВС Білорусі заявляло, що щодо журналіста порушено справу за ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них). Він підозрюється у фінансуванні протестної діяльності.

За якою статтею наразі висунуто обвинувачення - невідомо, оскільки адвокатка журналіста перебуває під підпискою про нерозголошення.

«Почуває Андрій себе добре, все необхідне у нього є, всього вистачає. Сусіди по камері цілком адекватні, умови нормальні», - розповіла Ольга Карпушонок.

Як відомо, Андрія Александрова та його дівчину Ірину Злобіну затримали 12 січня, зокрема тому, що вони оплачували штрафи затриманих під час акцій протесту людей, відшкодовували вартість їх утримання в ізоляторах. МВС вважає, що необхідні для цього кошти вони отримували з-за кордону.

14 січня в офісі «БелаПАН», де Александров працював заступником директора в 2014-2018 роках, відбувся тригодинний обшук в рамках розслідування справи щодо Александрова. Було вилучено рукописні записи, фінансову документацію, близько десяти жорстких дисків робочих комп'ютерів, жорсткий диск сервера локальної мережі, два нетбука, візитні картки.

18 січня стало відомо, що Александрова взяли під варту на два місяці.

Білоруські правозахисні організації оголосили Александрова і Злобіну політичними в'язнями. Правозахисники заявляють, що збір добровільних пожертв громадян та діаспори і допомога в оплаті штрафів не мають нічого спільного з фінансуванням протиправної діяльності.

Із заявами на підтримку Александрова виступили Посольство США в Білорусі, Європейська федерація журналістів (EFJ), міжнародна організація «Репортери без кордонів». 48 організацій з 21 країни - члени Платформи громадянської солідарності - закликали звільнити Александрова і засудили обшук в інформаційній компанії «БелаПАН».

Фото: naviny.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1930
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду