У Мінську затримали кореспондентку швейцарської SRF

У Мінську затримали кореспондентку швейцарської SRF

1 Лютого 2021
1341

У Мінську затримали кореспондентку швейцарської SRF

1341
Журналістка не знає, з чим пов'язане її затримання та вважає, що «це було чисте беззаконня».
У Мінську затримали кореспондентку швейцарської SRF
У Мінську затримали кореспондентку швейцарської SRF

У Мінську 31 січня затримали кореспондентку в Росії та колишніх країнах СРСР швейцарської телерадіокомпанії SRF Люцію Чіркі. Причин затримання силовики не пояснили, але відпустили її через три години. Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів з посиланням на SRF.

Журналістку затримали, коли вона зі знайомими йшла в кафе. «Ми стояли біля світлофора і збиралися перейти вулицю, коли біля нас несподівано зупинився мікроавтобус. Троє чоловіків у масках вискочили звідти і сказали пройти з ними. Я тут же пояснила, що є громадянкою Швейцарії, журналісткою і маю акредитацію. Я хотіла показати свій паспорт. Але вони схопили мене та моїх знайомих і затягли в мікроавтобус. На мікроавтобусі не було напису. У машині ми сиділи з екіпірованими кийками омнівцями і іншими затриманими», – розповіла вона та додала, що ще в листопаді 2020 року отримала акредитацію від Міністерства закордонних справ Білорусі, а в грудні – візу.

Пані Чіркі не пояснили причин затримання, лише сказали, що треба з'ясувати її особистість. Попри те, що вона показала силовикам свій швейцарській паспорт – її передали міліції й доставили в управління.

«В управлінні було дуже багато інших людей, яких привезли з інших місць. Молоді і старші. Я просила дозволу зателефонувати в посольство, але мені відмовили. У якийсь момент прийшла дама з міграційної служби і сказала, що зі мною ж нічого не сталося. Після цього мені дозволили піти, моїх знайомих вони залишили в управлінні», – згадує журналістка, яку утримували близько трьох годин.

Вона не знає, з чим пов'язане її затримання та вважає, що «це було чисте беззаконня».

Крім того, Департамент закордонних справ Швейцарії звернувся до Міністерства закордонних справ Білорусі через затримання журналістки. Пізніше, після її звільнення, голова Департаменту Ігнаціо Кассі повідомив, що пані Чіркі перебуває в консульському відділі посольства Швейцарії в Мінську.

«Ми вражені безпричинним затриманням нашої кореспондентки прямо на вулиці і рішуче засуджуємо такі дії білоруської влади. Однак зараз ми дуже раді, що завдяки втручанню швейцарського посольства в Білорусі Люція Чіркі знову на свободі», – прокоментував затримання керівник зарубіжної редакції SRF Рето Гербер.

Як писав ДМ, Олександр Лукашенко неодноразово критикував іноземні ЗМІ, які висвітлюють події в Блорусі з тієї сторони, яку не демонструє білоруське державне телебачення. Діставалося і чиновникам, «які чекають вказівок, як в цьому випадку чинити».

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

2 жовтня 2020 року влада Білорусі без попередження офіційно скасувала акредитацію усіх журналістів іноземних засобів масової інформації. 

ГО «Білоруська асоціація журналістів» повідомила, що в Білорусі в 2020 році журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Загальна сума штрафів, винесених журналістам і ЗМІ, склала 656 440 гривень. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти. 15 представників ЗМІ проходять по кримінальних справах, дев'ять з них утримують під вартою.

Фото: Люція Чіркі / Instagram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1341
Читайте також
10.03.2021 11:00
Дмитро Золотухін
«Детектор медіа»
5 260
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду