До української делегації в ТКГ Маркіяна Лубківського запросив Кравчук та Офіс президента

До української делегації в ТКГ Маркіяна Лубківського запросив Кравчук та Офіс президента

30 Вересня 2020
5923
30 Вересня 2020
13:53

До української делегації в ТКГ Маркіяна Лубківського запросив Кравчук та Офіс президента

5923
За даними джерела ДМ, він пристане на пропозицію, за умови звільнення Вітольда Фокіна.
До української делегації в ТКГ Маркіяна Лубківського запросив Кравчук та Офіс президента
До української делегації в ТКГ Маркіяна Лубківського запросив Кравчук та Офіс президента

Дипломат Маркіян Лубківський повідомив «Детектору медіа», що пропозицію приєднатися до української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України отримав від голови делегації в ТКГ Леоніда Кравчука та Офісу президента України.

На питання, чи розглядають його на посаду спікера делегації в ТКГ, він відповів: «Дійсно мені така позиція надійшла від голови української делегації в Тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука та з Офісу президента. Таку пропозицію було аргументовано моїм досвідом дипломатичної та безпекової роботи. Зокрема, у "гарячих точках": спочатку в Союзній Республіці Югославія, а потім і в Республіці Хорватія. У даний час я саму пропозицію вивчаю й остаточно визначуся ближчим часом».

Пан Лубківський додав, що його можуть розглядати й на іншу посаду. Зараз він обговорює можливість долучитися до української делегації в ТКГ з Леонідом Кравчуком та віцепрем'єр-міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим

«Функціонал мій ще в процесі обговорення. Мова йде про моє залучення до роботи в українській делегації в Тристоронній контактній групі. Яка це буде функція – спікери чи інша – це ще в процесі обговорення», – уточнив він.

Дипломат додав, що мав уже декілька зустрічей з народними депутатами та пообіцяв озвучити своє рішення найближчими днями.

«У цій ситуації я визначаюся. Упродовж декількох найближчих днів, думаю, визначуся й вирішу. Є певні "червоні лінії", які для мене є принциповими. Мені важливо, щоб ці "червоні лінії" збігалися з "червоними лініями" учасників української делегації в Тристоронній контактній групі», – пояснив він.

За даними джерела «Детектора медіа», пан Лубківський погодиться приєднатися до української делегації в ТКГ, за умови звільнення першого заступника голови делегації в ТКГ Вітольда Фокіна. Зазначимо, що 30 вересня президент України Володимир Зеленський вивів Вітольда Фокіна зі складу делегації України та увільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.

Крім того, на думку Маркіяна Лубківського, посаду спікера вирішили запровадити через розбалансованість у коментуванні та інформаційному супроводі роботи української делегації в Тристоронній контактній групі.

Як писав ДМ, 14 вересня віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що в української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України з’явиться спікер, який відповідатиме за роботу зі ЗМІ та висвітлюватиме позицію делегації. 

30 вересня джерело «Детектора медіа» повідомило, що на посаду спікера української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України розглядають кандидатуру дипломата Маркіяна Лубківського. За даними іншого джерела ДМ, пан Лубківський погодиться на цю посаду, за умови звільнення першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна. Посаду прессекретаря делегації в ТКГ вирішили запровадити, зокрема, після скандалів довкола заяв пана Фокіна.

Крім того, учасник переговорів Сергій Гармаш розповів, що офіційну позицію української делегації в ТКГ висловлюватиме лише спікер, усім іншим коментувати переговори заборонять.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

9 червня 2020 року журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш взяли участь у консультаціях у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Їх залучили до консультацій як представників окремих районів Донецької області. Луганську область представляли юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер. Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство

Фото: Маркіян Лубківський / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5923
Читайте також
29.11.2019 16:48
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду