Українців у питанні окупації Донбасу найбільше цікавить військова присутність Росії – дослідження

Українців у питанні окупації Донбасу найбільше цікавить військова присутність Росії – дослідження

6 Травня 2020
3754
6 Травня 2020
13:42

Українців у питанні окупації Донбасу найбільше цікавить військова присутність Росії – дослідження

3754
Прихильників ініціативи Сергія Сивоха про запуск Національної платформи примирення i єдності трохи більше, ніж противників.
Українців у питанні окупації Донбасу найбільше цікавить військова присутність Росії – дослідження
Українців у питанні окупації Донбасу найбільше цікавить військова присутність Росії – дослідження

У питанні окупації Донбасу українців найбільше цікавлять проблеми військові (воєнні) та політичні питання щодо Донбасу, зокрема – військова присутність Росії та політична ситуація на тимчасово окупованій території Донбасу, а також перебіг операції Об’єднаних сил. Про це свідчать результати опитування Info Sapiens «Донбас і Крим: людський та геополітичний виміри», проведеного в березні 2020 року.

«На першому місці зі значною перевагою – військова присутність Росії на непідконтрольному Донбасі (43,9%), далі йдуть перебіг ООС / АТО (27,4%) та політична ситуація на тимчасово окупованій території Донбасу (22,4%). Замикають п’ятірку економічна ситуація та порушення прав людини на непідконтрольному Донбасі (20% та 8,2% відповідно)», – йдеться в повідомленні.

26,2% схвалюють українців схвалюють ініціативу колишнього радника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергія Сивоха про запуск Національної платформи примирення i єдності, 21,7% – проти. Загалом 52,1% опитаних не дали чіткої відповіді на це питання: 36,3% не змогли відповісти, ще 15,8% – на питання про схвалення вибрали альтернативу «і так, і ні».

Опитування «Донбас і Крим: людський та геополітичний виміри» проведено Info Sapiens на замовлення Школи політичної аналітики в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Польовий етап тривав з 5 по 24 березня 2020 року. Опитування проводилося в межах всеукраїнського Омнібусу Info Sapience методом особистого інтерв'ю. Вибірка Омнібусу складає 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна населенню даної вікової групи за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання відповідно до даних Державної служби статистики України станом на 1.01.2019. З дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 3,4%.

Як писав ДМ, колишній радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Сивохо сказав, що хоче «закінчити війну в головах жителів України», на яких протягом шести років «тиснули пропагандою» з обох боків. Він також повторив тези російської пропаганди, що «людей зіштовхують між собою» та «їм треба дати можливість поговорити».

Нагадаємо, на початку березня 2020 року в ефірі телеканалу «Наш» тоді ще радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Сивохо назвав події на Донбасі «внутрішнім конфліктом».

12 березня у Києві він презентував Національну платформу примирення і єдності. Під час презентації пан Сивохо розповів, що платформа називається національною, оскільки в Україні багато проблем, серед яких він назвав «бурштинову республіку на Волині, гранітну республіку в Житомирській області, проблеми на Закарпатті».

16 березня народні депутати від фракції «Слуга народу» звернулися до секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова з проханням звільнити його радника Сергія Сивоха.

30 березня Апарат РНБО повідомив, що Сергія Сивоха увільнили від виконання обов'язків радника секретаря РНБО на громадських засадах. Того ж дня він повідомив, що продовжить роботу над Національною платформою примирення і єдності

Фото: Info Sapiens, ua.news

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3754
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду