Щодо Сивоха і внутрішнього конфлікту, яким він вважає події на Донбасі

13 Березня 2020
2741
13 Березня 2020
16:20

Щодо Сивоха і внутрішнього конфлікту, яким він вважає події на Донбасі

2741
Щодо Сивоха і внутрішнього конфлікту, яким він вважає події на Донбасі

Ми автоматично розуміємо означення «громадянська війна» і «внутрішній конфлікт» як «війну/конфлікт між українцями». Але якщо почати мацати ноги, то можна домацатись до того, що вони ростуть із іншого трактування. Я чув його колись від людини ліберальної і геть не проросійської.

Війна між росіянами і росіянами.

Якщо Сивохо (Зеленський, Єрмак, усі інші шефіри) вважає, що українці і росіяни — це більш-менш одне й те саме, не відчувають і не бачать національної і культурної межі, вони можуть і війну бачити так само. Велика Батьківщина свариться з малою батьківщиною, яка кудись раптом зібралась і не захотіла далі бути разом, а нормально ж сиділи. Але по суті люди і там, і там одні — росіяни, «русские». Одна мова, одна й та сама російсько-радянська культура, одна «Іронія долі», однакові серіали, один «Квартал» з «Аншлагом», одне олів’є.

Тобто це внутрішній конфлікт у світі Сивоха з Зеленським — у російському світі, до якого вони зараховують Україну, навіть якщо вголос цього не визнають.

На мікрорівні прояви невідокремлення українців від росіян і українського від російського можна побачити щодня. Оголошення про «русифікацію» смартфонів, термінологія типу «чурки нерусские» (в сенсі українці — «русские»), дописи в соцмережах типу «це, звичайно, про Росію, але в нас напевно ж те саме!»

І корисні і…ніціативні люди, які закликають «повернути собі назву Русь», визнати російську мову «теж українською», проголосити українською половину російської літератури, плекати російськомовний український націоналізм, претендувати на Кубань і так далі, взагалі не помагають. Грубо кажучи, закопують поки що неглибокий рів з крокодилами, який вдалося вирити за роки після Майдану.

Ви просите вимовити «Росія — агресор» або питаєте «чий Крим?» абсолютно дарма. Аншлаго-кварталівцям не проблема сказати «Крим — це Україна», якщо в їхній голові Україна і Росія це одне й те саме.

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2741
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду