Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ

Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ

15 Вересня 2020
1673
15 Вересня 2020
17:49

Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ

1673
Сумська облдержадміністрація акредитувала 34 журналісти висвітлювати візит президента до регіону, двом відмовила.
Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ
Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ

Сумська обласна державна адміністрація вважає, що інтернет-видання «не відносяться до категорії засобів масової інформації». Про це ОДА повідомила 15 вересня у відповідь на запит «Детектора медіа».

Раніше онлайн-журнал «Цукр» не акредитували висвітлювати візит президента Володимира Зеленського до Сумської області через «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань.

«На сьогодні в Україні інтернет-видання не відносяться до категорії засобів масової інформації, зокрема, відсутній спеціальний нормативно-правовий акт, який би визначав їх статус, порядок створення та засади діяльності. Таким чином, нерегульоване нормативно-правове забезпечення діяльності інтернет-ЗМІ призводить до низки проблем, зокрема, і щодо визначення умов їх акредитації на офіційні заходи за участю високопосадовців», – сказали в ОДА.

На питання, чи рішення видавати акредитації лише зареєстрованим ЗМІ ухвалювали з власної ініціативи, чи це були рекомендації Офісу президента, там відповіли: «Сумська обласна державна адміністрація, організовуючи офіційні заходи за участю президента України Володимира Зеленського під час його робочої поїздки до Сумської області 08.09.2020, діяла в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

«Детектор медіа» очікує на відповідь Офісу президента України на запит від 8 вересня про акредитації місцевих журналістів на висвітлення робочих візитів Володимира Зеленського в регіони.

Крім того, Сумська обласна державна адміністрація розповіла, що висвітлювати візит президента до регіону акредитували 34 журналісти (31 місцевих ЗМІ). Через карантин на захід допускали 1-2 представників від одного медіа.

Водночас в акредитації відмовили двом журналістам, які «не надали копії редакційних посвідчень ЗМІ, що зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства та реально працюють»:

  • засновнику онлайн-журналу «Цукр» Дмитру Тіщенку відсутнє свідоцтво про державну реєстрацію ЗМІ; редакційне посвідчення головного редактора затверджене ГО «Місто розумних», головою якого є пан Тіщенко;
  • Р. Вороненко – надала посвідчення власкора Всеукраїнського літературно-художнього, культурологічного та громадсько-політичного журналу «Україна», що припинив виходити друком у 2018 році.

Нагадаємо, 8 вересня 2020 року президента Володимира Зеленського приїхав до Сумської області з робочим візитом. На цю подію не акредитували засновника онлайн-журналу «Цукр» Дмитра Тіщенка. Причиною відмови в акредитації Сумська обласна державна адміністрація вказала «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань. Директор Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської ОДА Сергій Над'ярний пояснив це рішення тим, що на подію акредитували «лише представників ЗМІ». Крім того, проблеми виникли й в редакторки Sumy.Today Олени Адаменко: в акредитації їй не відмовили, але сказали, що посвідчення Національної спілки журналістів України не є достатнім документом для підтвердження акредитації, тому необхідно мати редакційне посвідчення.

Фото: Сумська ОДА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1673
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду