У Сумах онлайн-журнал «Цукр» не пустили висвітлювати візит Зеленського через «відсутність реєстрації»

У Сумах онлайн-журнал «Цукр» не пустили висвітлювати візит Зеленського через «відсутність реєстрації»

8 Вересня 2020
4259

У Сумах онлайн-журнал «Цукр» не пустили висвітлювати візит Зеленського через «відсутність реєстрації»

4259
Проблеми з акредитацією виникли й в редакторки Sumy.Today Олени Адаменко.
У Сумах онлайн-журнал «Цукр» не пустили висвітлювати візит Зеленського через «відсутність реєстрації»
У Сумах онлайн-журнал «Цукр» не пустили висвітлювати візит Зеленського через «відсутність реєстрації»

Засновник онлайн-журналу «Цукр» Дмитро Тіщенко повідомив «Детектору медіа», що видання не акредитували висвітлювати візит президента Володимира Зеленського, який 8 вересня приїхав до Сумської області з робочим візитом. Причиною відмови в акредитації Сумська державна адміністрація вказала «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань.

Директор Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації Сергій Над'ярний пояснив «Детектору медіа» це рішення тим, що на подію акредитували «лише представників ЗМІ». На уточнення, що інтернет-видання не підлягають обов’язковій реєстрації, він сказав: «Я вам відповів на питання. Ми реєстрували засоби масової інформації. "Засоби масової інформації" є законодавче визначення…».

Натомість пан Тіщенко сказав, що це рішення не Сумської ОДА, а Офісу президента.

Про акредитацію він дізнався в групі «Сумські журналісти», яка публікує анонси подій. «Опублікувала його Ольга Гордус, журналістка каналу ATV. Яке відношення має до команди Зеленського – незрозуміло. Зателефонував їй – вона попросила мене набрати в ОДА, мовляв вони займаються акредитацією. Чому там вказаний її номер – невідомо», – розповів засновник онлайн-журналу «Цукр».

В ОДА запитали його ім’я, назву видання та підтвердили акредитацію. Пресслужба Сумської держадміністрації попередила, що перетелефонує пізніше, «мовляв багато бажаючих». За деякий час, працівник ОДА поросив пана Тіщенка надіслати копію редакційного посвідчення та копію свідоцтва про реєстрацію ЗМІ.

«Я відповів, що маю лише посвідчення, і те зроблене за підписом голови ГО, яке фактично адмініструє наше видання. Сказали – ок, давайте посвідчення. Надіслав копію. І вже потім, о 18:57, на вайбер мені надійшов опублікований на моїй сторінці лист, де до 19:00 терміново просять надати реєстрацію, інакше – відмова», – додав він.

Крім того, представник «Детектора медіа» в Сумах Олексій Захарченко повідомив, що проблеми виникли й в редакторки Sumy.Today Олени Адаменко. В акредитації їй не відмовили, але сказали, що посвідчення Національної спілки журналістів України не є достатнім документом для підтвердження акредитації, тому необхідно мати редакційне посвідчення.

Пресслужба Сумської облдержадміністрації пообіцяла надати детальніший коментар щодо акредитації ЗМІ для висвітлення візиту президента після 15:00. Однак потім сказала написати письмовий запит. 

Нагадаємо, на початку червня 2020 року в Хмельницькому низку ЗМІ не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. У Хмельницькій облдержадміністрації сказали, що на подію акредитували лише представників місцевих каналів, іншим – пообіцяли надати відеоматеріали. На сайті Хмельницької ОДА та Офісу президента не було повідомлень про проведення акредитації. Юрист ІМІ Алі Сафаров тоді розповів, що журналістів дійсно могли би не допустити через карантин, однак більша частина цих обмежень не діє від 22 травня. Крім того, обмеження для журналістів мали би бути встановлені виключно певним розпорядчим документом.

26 червня в Херсоні місцеві журналісти та ЗМІ, яких не акредитували на зустріч з президентом Володимиром Зеленським, бойкотували його візит – замість контенту вони публікують порожні сторінки. Херсонська облдержадміністрація не публікувала анонсу про візит Володимира Зеленського, а його поїздку запросили висвітлювати лише центральні ЗМІ. Однак після критики з боку херсонських медіа ХОДА запросила деяких місцевих журналістів. Їх запрошували окремо, анонс про акредитацію не оприлюднювали. ТРК «Перший регіональний» писав, що висвітлювати візит президента запросили лише «лояльні ЗМІ», запрошення вони нібито отримували від начальниці управління інформаційної політики облдержадміністрації Наталі Дзюби.

Пізніше в Херсонській облдержадміністрації пояснили своє рішення – поширенням коронавірусу та необхідністю «висвітлити подію із дотриманням стандартів журналістики та журналістської етики».

Під час візиту президента Володимира Зеленського  до Волинської області, 9 липня, журналістів пустили не на всі його зустрічі. Їм запропонували обрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит президента.

У Запоріжжі 20 серпня 2020 року щонайменше чотири місцевих ЗМІ – муніципальний телеканал Z, тижневик «Запорозька Січ», онлайн-видання «Форпост» та «Регіонньюз» – не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. На подію також не пустили кореспондента телеканалу «Наш». Журналіст Яків Носков, своєю чергою, повідомив, що за всю зустріч з президентом журналістам дали можливість поставити лише одне запитання та не дозволяли змінювати місцеположення під час виступів пана Зеленського та чиновників.

У Кривому Розі місцевих журналістів не акредитували на жодну зустріч  Володимира Зеленського, який 26 та 27 серпня перебував у Дніпропетровській області з робочим візитом.  

Фото: Голос Конотопа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4259
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду