5 канал не акредитували на зустріч Зеленського з президентом Польщі

5 канал не акредитували на зустріч Зеленського з президентом Польщі

12 Жовтня 2020
3485

5 канал не акредитували на зустріч Зеленського з президентом Польщі

3485
Держохорона не пустила знімальну групу каналу в Маріїнський палац.
5 канал не акредитували на зустріч Зеленського з президентом Польщі
5 канал не акредитували на зустріч Зеленського з президентом Польщі

Знімальну групу 5 каналу не акредитували висвітлювати зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Маріїнському палаці. Про це ІМІ 12 жовтня повідомила журналістка телеканалу Ірина Сисак.

Вона сказала, що канал подав запит на акредитацію заздалегідь, проте відповіді не отримав.

«Інші канали впускали згідно із списком ЗМІ. Ми акредитовувалися. Але листа із підтвердженням, чи навпаки – із відмовою не отримали. Відповідно, вже на вході дізналися, що у списку нас таки немає. Як нам пояснили, через карантинні обмеження. Бо Офіс президента одразу попереджав, що кількість ЗМІ обмежать. Але за яким принципом обирали тих, кого пускати і тих, кого ні – не пояснили», – розповіла журналістка.

Через відсутність акредитації представники державної охорони не пустили знімальну групу 5 каналу в Маріїнський палац.

Водночас на захід, за словами пані Сисак, пустили «Інтер», 24 канал, NewsOne, з іноземних ЗМІ – Associated Press та Reuters.

«Детектор медіа» очікує коментар від прессекретарки президента Юлії Мендель та відповіді на запит від Офісу президента.

Нагадаємо, на початку червня 2020 року в Хмельницькому низку ЗМІ не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. У Хмельницькій облдержадміністрації сказали, що на подію акредитували лише представників місцевих каналів, іншим – пообіцяли надати відеоматеріали. На сайті Хмельницької ОДА та Офісу президента не було повідомлень про проведення акредитації. Юрист ІМІ Алі Сафаров тоді розповів, що журналістів дійсно могли би не допустити через карантин, однак більша частина цих обмежень не діє від 22 травня. Крім того, обмеження для журналістів мали би бути встановлені виключно певним розпорядчим документом.

26 червня в Херсоні місцеві журналісти та ЗМІ, яких не акредитували на зустріч з президентом Володимиром Зеленським, бойкотували його візит – замість контенту вони публікують порожні сторінки. Херсонська облдержадміністрація не публікувала анонсу про візит Володимира Зеленського, а його поїздку запросили висвітлювати лише центральні ЗМІ. Однак після критики з боку херсонських медіа ХОДА запросила деяких місцевих журналістів. Їх запрошували окремо, анонс про акредитацію не оприлюднювали. ТРК «Перший регіональний» писав, що висвітлювати візит президента запросили лише «лояльні ЗМІ», запрошення вони нібито отримували від начальниці управління інформаційної політики облдержадміністрації Наталі Дзюби.

Пізніше в Херсонській облдержадміністрації пояснили своє рішення – поширенням коронавірусу та необхідністю «висвітлити подію із дотриманням стандартів журналістики та журналістської етики».

Під час візиту президента Володимира Зеленського  до Волинської області, 9 липня, журналістів пустили не на всі його зустрічі. Їм запропонували обрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит президента.

У Запоріжжі 20 серпня 2020 року щонайменше чотири місцевих ЗМІ – муніципальний телеканал Z, тижневик «Запорозька Січ», онлайн-видання «Форпост» та «Регіонньюз» – не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. На подію також не пустили кореспондента телеканалу «Наш». Журналіст Яків Носков, своєю чергою, повідомив, що за всю зустріч з президентом журналістам дали можливість поставити лише одне запитання та не дозволяли змінювати місцеположення під час виступів пана Зеленського та чиновників.

У Кривому Розі місцевих журналістів не акредитували на жодну зустріч  Володимира Зеленського, який 26 та 27 серпня перебував у Дніпропетровській області з робочим візитом.  

8 вересня 2020 року президента Володимира Зеленського приїхав до Сумської області з робочим візитом. На цю подію не акредитували засновника онлайн-журналу «Цукр» Дмитра Тіщенка. Причиною відмови в акредитації Сумська обласна державна адміністрація вказала «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань. Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання «не відносяться до категорії засобів масової інформації».

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3485
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду