Воєнкори закликали Зеленського пояснити ситуацію із недопуском журналістів на передову на Донбасі (ДОПОВНЕНО)

Воєнкори закликали Зеленського пояснити ситуацію із недопуском журналістів на передову на Донбасі (ДОПОВНЕНО)

12 Березня 2020
8185
12 Березня 2020
15:57

Воєнкори закликали Зеленського пояснити ситуацію із недопуском журналістів на передову на Донбасі (ДОПОВНЕНО)

8185
Також Володимиру Зеленському запропонували зустрітися «без камер» й обговорити цю ситуацію з журналістами національних каналів.
Воєнкори закликали Зеленського пояснити ситуацію із недопуском журналістів на передову на Донбасі (ДОПОВНЕНО)
Воєнкори закликали Зеленського пояснити ситуацію із недопуском журналістів на передову на Донбасі (ДОПОВНЕНО)

Воєнні кореспонденти українських національних телеканалів звернулися до президента України Володимира Зеленського із проханням пояснити, чому представників ЗМІ не пускають на передову на Донбасі, а також – чому приховують кількість обстрілів з боку бойовиків по позиціях українських військових. Це відеозвернення журналісти 12 березня опублікували на своїх сторінках у Facebook.

До флешмобу #розплющіть_очі_на_війну та #правда_війни долучилися: кореспонденти телеканалу «Україна» Тетяна Уралова, Єгор Логінов та Олексій Кашпоровський; кореспонденти ICTV Володимир Михайлов та Тетяна Наконечна; кореспондентки 5 каналу Євгенія Китаєва та Анна Кудрявцева; кореспондент 24 каналу Євген Назаренко; кореспондентка «1+1» Наталя Нагорна; кореспондентка «Інтера» Ірина Баглай; колишня кореспондентка UATV Анастасія Федченко; колишній кореспондент «1+1» та ведучий UATV Євген Агарков.

ДОПОВНЕНО: Пресцентр операції Об’єднаних сил у відповідь на запит «Детектора медіа» повідомив, що журналістам відмовляли в доступі лише через те, що на тих ділянках вівся обстріл позицій Збройних Сил України, зокрема – Піски та Опитне Донецької області.

«Представники ЗМІ, які акредитовані в районі ООС мають доступ до частин та підрозділів і здійснюють свою професійну діяльність при підтримці військових. Випадки, коли журналістам було відмовлено, пов'язані лише з тим, що саме на ділянках, де вівся обстріл позицій ЗСУ (Піски, Опитне) існувала реальна загроза життю представників ЗМІ. Наразі всі групи журналістів працюють згідно поданих заявок», – повідомив офіцер пресцентру ООС Сергій Жмурко.

Як писав ДМ, 10 березня знімальні групи телеканалів «Україна» та ICTV не пропустили знімати навчання інженерних військ у Карлівці Донецької області через нібито «секретність» цих навчань. Проте згодом журналістів пропустили.

Нагадаємо, 30 жовтня 2019 року кореспондет ТСН повідомив, що українських журналістів не пускають у зону відведення військ на Донбасі. Проїзд для журналістів закритий до Катеринівки та Золотого-4 Луганської області, у районі яких з 29 жовтня розпочалося розведення сил і засобів від лінії розмежування. 29 жовтня о 12.00 в Луганській області у районі Золотого-4 почався процес розведення сил з обох сторін на відстань в один кілометр від лінії зіткнення в обидва боки. Розвдення військ триватиме три доби, проте загалом процес розведення сил і засобів може тривати до 30 днів. 28 жовтня в районі проведення ООС оголосили режим «жовтий», який вводить додаткові обмеження для громадян і надає додаткові повноваження військовим і правоохоронцям.

31 жовтня пресцентр штабу ООС повідомив, що робота ЗМІ в районі проведення операції Об’єднаних сил жодним чином не припиняється в зв’язку із запровадженням в районі проведення ООС режиму «жовтий». У штабі також пояснили порядок перетину журналістами блокпостів на Донбасі.

Фотокореспондент Lb.ua Максим Левін повідомив, що йому 6 листопада 2019 року відмовили в акредитації в зоні проведення операції Об’єднаних сил. У пресцентрі штабу операції Об’єднаних сил пояснили відмову в акредитації тим, що кореспондент перетнув лінію ООС з простроченою карткою без попередньої заявки на роботу. Згодом пан Левін отримав листа від пресцентру штабу, у якому йдеться, що нібито при перевірці документів він пред’явив поліції прескарту, строк дії якої закінчився ще в січні 2019 року. «Я не показував їм прескарти, я їм пред’являв журналістське посвідчення», – сказав фотокореспондент. 

7 листопада Інститут масової інформації повідомив, що планує надіслати листи міністру оборони, голові Служби безпеки України, міністру внутрішніх справ та чотирьом комітетам Верховної Ради із прохання вирішити проблему щодо акредитації журналістів в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

4 грудня 2019 року Міністерство оборони України повідомило, що жодних обмежень або «ручного керування» процесом надання акредитації журналістам для роботи в районі проведення ООС не існує. Медіаюрист ІМІ Алі Сафаров вважає, що українське законодавство містить прогалину щодо надання акредитації представникам ЗМІ для роботи в районі операції Об’єднаних сил.

Фото: Главком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8185
Читайте також
27.12.2018 16:15
Олена Холоденко
для «Детектора медіа»
8 782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду