detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
15.09.2020 17:49
Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ
Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не відносяться до ЗМІ
Сумська облдержадміністрація акредитувала 34 журналісти висвітлювати візит президента до регіону, двом відмовила.

Сумська обласна державна адміністрація вважає, що інтернет-видання «не відносяться до категорії засобів масової інформації». Про це ОДА повідомила 15 вересня у відповідь на запит «Детектора медіа».

Раніше онлайн-журнал «Цукр» не акредитували висвітлювати візит президента Володимира Зеленського до Сумської області через «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань.

«На сьогодні в Україні інтернет-видання не відносяться до категорії засобів масової інформації, зокрема, відсутній спеціальний нормативно-правовий акт, який би визначав їх статус, порядок створення та засади діяльності. Таким чином, нерегульоване нормативно-правове забезпечення діяльності інтернет-ЗМІ призводить до низки проблем, зокрема, і щодо визначення умов їх акредитації на офіційні заходи за участю високопосадовців», – сказали в ОДА.

На питання, чи рішення видавати акредитації лише зареєстрованим ЗМІ ухвалювали з власної ініціативи, чи це були рекомендації Офісу президента, там відповіли: «Сумська обласна державна адміністрація, організовуючи офіційні заходи за участю президента України Володимира Зеленського під час його робочої поїздки до Сумської області 08.09.2020, діяла в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

«Детектор медіа» очікує на відповідь Офісу президента України на запит від 8 вересня про акредитації місцевих журналістів на висвітлення робочих візитів Володимира Зеленського в регіони.

Крім того, Сумська обласна державна адміністрація розповіла, що висвітлювати візит президента до регіону акредитували 34 журналісти (31 місцевих ЗМІ). Через карантин на захід допускали 1-2 представників від одного медіа.

Водночас в акредитації відмовили двом журналістам, які «не надали копії редакційних посвідчень ЗМІ, що зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства та реально працюють»:

Нагадаємо, 8 вересня 2020 року президента Володимира Зеленського приїхав до Сумської області з робочим візитом. На цю подію не акредитували засновника онлайн-журналу «Цукр» Дмитра Тіщенка. Причиною відмови в акредитації Сумська обласна державна адміністрація вказала «відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ», яка необов’язкова для інтернет-видань. Директор Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської ОДА Сергій Над'ярний пояснив це рішення тим, що на подію акредитували «лише представників ЗМІ». Крім того, проблеми виникли й в редакторки Sumy.Today Олени Адаменко: в акредитації їй не відмовили, але сказали, що посвідчення Національної спілки журналістів України не є достатнім документом для підтвердження акредитації, тому необхідно мати редакційне посвідчення.

Фото: Сумська ОДА

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY