У Запоріжжі чотири місцевих видання не акредитували на зустріч з Зеленським

У Запоріжжі чотири місцевих видання не акредитували на зустріч з Зеленським

20 Серпня 2020
2695

У Запоріжжі чотири місцевих видання не акредитували на зустріч з Зеленським

2695
Натомість під час візиту президента питання зміг поставити лише один журналіст.
У Запоріжжі чотири місцевих видання не акредитували на зустріч з Зеленським
У Запоріжжі чотири місцевих видання не акредитували на зустріч з Зеленським

У Запоріжжі щонайменше чотири місцевих ЗМІ – муніципальний телеканал Z, тижневик «Запорозька Січ», онлайн-видання «Форпост» та «Регіонньюз» – не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. На подію також не пустили кореспондента телеканалу «Наш». Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомили журналісти неакредитованих медіа.

Головний редактор телеканалу Z Олександр Коваленко повідомив, що канал вперше не акредитували на подібний захід. «Вперше за часи існування телеканалу Z наші журналісти не потрапили до медійного пулу, який формується з метою висвітлення робочої поїздки президента України до Запоріжжя, яка триває сьогодні, 19 серпня. Деяких з наших колег з інших ЗМІ – акредитували ще минулої п’ятниці! Як стверджують джерела в Запорізькій обласній державній адміністрації, їх на власний розсуд фільтрувала та обирала пресслужба президента України», – написав він у Facebook та додав, що Запорізька ОДА оголосила акредитацію лише 18 серпня.

Пан Коваленко припустив, що акредитацію відкрили «лише після численних звернень обурених запорізьких журналістів і власкорів центральних ЗМІ». Він також зажадав офіційних пояснень від пресслужби Запорізької ОДА. «Аргументи, на кшталт, карантинні обмеження та соціальна дистанція, пряма трансляція у фейсбуці або запрошення найбільш рейтингових ЗМІ – не сприймаються», – додав головний редактор телеканалу Z.

Заступниця директора ТОВ «Редакція газети "Запорозька Січ"» Інна Бахтіна теж сказала, що журналістів тижневика не пустили висвітлювати візит президента. На її думку, «у найкращих традиціях української влади спрацювало вибіркове право».

Також не були акредитовані онлайн-видання «Форпост» та «Регіонньюз». За словами редакторки Мирослави Балабан, вони не додзвонилися за вказаним телефоном. «Ми багато разів спробували, то було зайнято, то не відповідали. Акредитація тривала лише кілька годин, а потім пост видалили в принципі», – розповіла вона.

Крім того, на подію не акредитували кореспондента телеканалу «Наш» Дениса Розенкова.

Журналіст Яків Носков, своєю чергою, повідомив, що за всю зустріч з президентом журналістам дали можливість поставити лише одне запитання та не дозволяли змінювати місцеположення під час виступів пана Зеленського та чиновників.

«Після десятихвилинного спічу Зеленського перед мікрофонами прессекретарка Юлія Мендель дала можливість задати лише одне питання, вибравши для цього один з місцевих телеканалів ТВ-5. На цьому "підхід до преси" було завершено. На другий локації, на мостах, підхід і зовсім не був передбачений. Більш того, лише після скандалу прессекретарки голови ОДА з держохороною останні погодилися пустити на огляд Зеленським мостів виключно фото- і відеооператорів», – розповів він.

Пресслужба Запорізької обласної адміністрації 19 серпня вибачилася перед журналістами, яких не пустили висвітлювати візит Володимира Зеленського. Водночас у Запорізькій ОДА сказали, що запросили представників від усіх запорізьких медіахолдингів.

«Від імені Запорізької обласної державної адміністрації приносимо вибачення, що не всі представники ЗМІ змогли перебувати на всіх заходах за участю президента України. У зв‘язку з карантинними обмеженнями не було фізичної можливості розмістити всіх бажаючих з дотриманням дистанційних правил. Водночас ми запросили представників від усіх запорізьких медіахолдингів. Ми, так саме як і журналісти, зацікавлені в широкому та об‘єктивному висвітленні робочої поїздки президента до нашої області. Тим більше, вона є дуже  результативною», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, на початку червня 2020 року в Хмельницькому низку ЗМІ не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. У Хмельницькій облдержадміністрації сказали, що на подію акредитували лише представників місцевих каналів, іншим – пообіцяли надати відеоматеріали. На сайті Хмельницької ОДА та Офісу президента не було повідомлень про проведення акредитації. Юрист ІМІ Алі Сафаров тоді розповів, що журналістів дійсно могли би не допустити через карантин, однак більша частина цих обмежень не діє від 22 травня. Крім того, обмеження для журналістів мали би бути встановлені виключно певним розпорядчим документом.

26 червня в Херсоні місцеві журналісти та ЗМІ, яких не акредитували на зустріч з президентом Володимиром Зеленським, бойкотували його візит – замість контенту вони публікують порожні сторінки. Херсонська облдержадміністрація не публікувала анонсу про візит Володимира Зеленського, а його поїздку запросили висвітлювати лише центральні ЗМІ. Однак після критики з боку херсонських медіа ХОДА запросила деяких місцевих журналістів. Їх запрошували окремо, анонс про акредитацію не оприлюднювали. ТРК «Перший регіональний» писав, що висвітлювати візит президента запросили лише «лояльні ЗМІ», запрошення вони нібито отримували від начальниці управління інформаційної політики облдержадміністрації Наталі Дзюби.

Пізніше в Херсонській облдержадміністрації пояснили своє рішення – поширенням коронавірусу та необхідністю «висвітлити подію із дотриманням стандартів журналістики та журналістської етики».

Під час візиту президента Володимира Зеленського  до Волинської області, 9 липня, журналістів пустили не на всі його зустрічі. Їм запропонували обрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит президента.

Фото: Володимир Зеленський / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2695
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
даяце
1315 дн. тому
є правила і їх треба виконувати , бо вас "журналюг" розвелось як собак не різаних і кожна хоче вкусити , спровокувати , збентежити , замість довести правду про ту чи іншу зустріч
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду