На Волині під час поїздки Зеленського журналістів пустили не на всі локації

На Волині під час поїздки Зеленського журналістів пустили не на всі локації

10 Липня 2020
2512

На Волині під час поїздки Зеленського журналістів пустили не на всі локації

2512
Їм запропонували обрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит президента.
На Волині під час поїздки Зеленського журналістів пустили не на всі локації
На Волині під час поїздки Зеленського журналістів пустили не на всі локації

Президент Володимир Зеленський 9 липня приїхав до Волинської області, проте журналістів пустили не на всі його зустрічі. Про це повідомляє ІМІ.

Волинська обласна держадміністрація анонсувала візит президента 8 липня та порадила журналістам обрати одну локацію, де вони могли б висвітлити візит глави держави, – ремонтні роботи на трасі М-19 або будівництво дитсадка в селі Крупа. Водночас без представників медіа відбулися зустріч пана Зеленського з представниками бізнесу та візит до замку Любарта. Проте була пряма трансляція цих подій на фейсбук-сторінці Офісу президента.

Журналістка 12 каналу Тетяна Бугаєнко розповіла, в ОДА сказали обрати локацію, бо інакше «не встигнемо». Ці слова підтвердила й журналістка сайту «Перший» Віта Сахнік. «Під час узгодження деталей із пресслужбою мене попередили, що потрібно буде обрати місце: мовляв, в обидва – і в садочок, і на дорогу – не встигнете, тим паче що туди їхатимуть різними автобусами. Мови про те, що з одного місця можна буде переїхати на інше, не було. Ймовірно, через те, що президентський кортеж справді пересувається трохи на інших швидкостях, ніж це дозволено решті. Також під час акредитації не було згадок про захід у Луцькому замку (куди врешті й не пустили мою колегу) чи зустріч з підприємцями», – розповіла вона.

Керівниця підрозділу управління інформаційної політики та цифрової трансформації Волинської ОДА Каріна Мариневич пояснила, що журналістів не пускали на обидві локації через карантин, щоб не створювати скупчення людей. За її словами, в ОДА на цьому не наполягали та казали, щоб було по одному представнику від одного ЗМІ. Щодо заходу в замку вона не коментувала, бо її там не було.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що посилання на карантин не є законною підставою для обмеження діяльності журналістів і може розцінюватися як перешкоджання (ст. 171 Кримінального кодексу України).

«Президент України є суб’єктом владних повноважень, а його відвідання області є відкритим заходом. Закритим може бути захід, коли розглядаються питання з обмеженим доступом, – вочевидь, це не відвідування Луцького замку. Та в будь-якому разі, якщо на захід акредитують журналістів, – відповідно до статті 26 Закону України "Про інформацію", це вже відкритий захід, і обмеження мають бути обґрунтовані вимогами закону», – сказав він.

Нагадаємо, на початку червня 2020 року в Хмельницькому низку ЗМІ не акредитували висвітлювати візит президента України Володимира Зеленського. У Хмельницькій облдержадміністрації сказали, що на подію акредитували лише представників місцевих каналів, іншим – пообіцяли надати відеоматеріали. На сайті Хмельницької ОДА та Офісу президента не було повідомлень про проведення акредитації. Юрист ІМІ Алі Сафаров тоді розповів, що журналістів дійсно могли би не допустити через карантин, однак більша частина цих обмежень не діє від 22 травня. Крім того, обмеження для журналістів мали би бути встановлені виключно певним розпорядчим документом.

26 червня в Херсоні місцеві журналісти та ЗМІ, яких не акредитували на зустріч з президентом Володимиром Зеленським, бойкотували його візит – замість контенту вони публікують порожні сторінки. Херсонська облдержадміністрація не публікувала анонсу про візит Володимира Зеленського, а його поїздку запросили висвітлювати лише центральні ЗМІ. Однак після критики з боку херсонських медіа ХОДА запросила деяких місцевих журналістів. Їх запрошували окремо, анонс про акредитацію не оприлюднювали. ТРК «Перший регіональний» писав, що висвітлювати візит президента запросили лише «лояльні ЗМІ», запрошення вони нібито отримували від начальниці управління інформаційної політики облдержадміністрації Наталі Дзюби.

Пізніше в Херсонській облдержадміністрації пояснили своє рішення – поширенням коронавірусу та необхідністю «висвітлити подію із дотриманням стандартів журналістики та журналістської етики».

Фото: Ірини Кабанової
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2512
Читайте також
09.07.2020 16:18
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду