Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ

Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ

8 Вересня 2020
2408

Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ

2408
Обговорили ситуацію в Білорусі, телеграм-канали, затримання Марії Колесникової.
Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ
Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ

Про це пише новинний портал «Tut.by» з посиланням на пресслужбу президента Білорусі.

В інтерв’ю взяли участь представники російських телеканалів «Russia Today», «Першого каналу», «Россия 1», радіостанції «Говорит Москва».

Головні тези Олександра Лукашенка:

  • Протести координуються через соцмережі. Їх не зупинити. І якщо «сьогодні Білорусь рухне, наступною буде Росія».
  • Телеграм-канали — вина Інтернету, який вигадала Америка. Якщо заблокувати місцеву мережу, то працюватимуть канали Польщі. «Старшому брату» Путіну Лукашенко порадив не розслаблятися.
  • Олександр Лукашенко заявив, що колись, можливо, піде, але не дозволить зруйнувати те, що створювали покоління. Він заявив, що якби мав кілька мільярдів у кишенях, то вчинив би як Порошенко, але не уточнив, що мав на увазі.
  • Головне для Лукашенка наразі — його діти і діти прибічників. «Якби рухнув Лукашенко, то рухнула б уся система і вся Білорусь». Однак вона не обов'язково відкотилася б далеко — хтось підставив би своє «могутнє плече».
  • Членкиню Координаційної ради Марію Колесникову нібито «викинули на ходу з авта», коли вона намагалася перетнути кордон з Україною.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК оголосила про перемогу Олександра Лукашенка, тоді як опозиційні екзитполи фіксували більшість голосів за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську. З 9 серпня в Білорусі почалися масові акції протесту, мітинги та страйки проти Олександра Лукашенка та з вимогою повторних чесних виборів.

Влада жорстоко придушує мітинги, силовики масово затримують протестувальників. У серпні загинули п'ятеро учасників акцій протесту.

Також силовики регулярно масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

З білоруських державних медіа почали звільнятися журналісти й телеведучі або страйкувати на знак незгоди з цензурою та редакційною політикою. Замість звільнених на білоруські телеканали приїхали працювати співробітники російських державних ЗМІ.

Крім того, в Білорусі під час мітингів періодично вимикають інтернет, блокують опозиційні та непідконтрольні владі сайти.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

Фото: president.gov.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2408
Читайте також
28.09.2020 10:30
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
3 088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду