detector.media
08.09.2020 19:41
Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ
Лукашенко дав інтерв’ю державним російським ЗМІ
Обговорили ситуацію в Білорусі, телеграм-канали, затримання Марії Колесникової.

Про це пише новинний портал «Tut.by» з посиланням на пресслужбу президента Білорусі.

В інтерв’ю взяли участь представники російських телеканалів «Russia Today», «Першого каналу», «Россия 1», радіостанції «Говорит Москва».

Головні тези Олександра Лукашенка:

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК оголосила про перемогу Олександра Лукашенка, тоді як опозиційні екзитполи фіксували більшість голосів за опозиційну кандидатку Світлану Тіхановську. З 9 серпня в Білорусі почалися масові акції протесту, мітинги та страйки проти Олександра Лукашенка та з вимогою повторних чесних виборів.

Влада жорстоко придушує мітинги, силовики масово затримують протестувальників. У серпні загинули п'ятеро учасників акцій протесту.

Також силовики регулярно масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

З білоруських державних медіа почали звільнятися журналісти й телеведучі або страйкувати на знак незгоди з цензурою та редакційною політикою. Замість звільнених на білоруські телеканали приїхали працювати співробітники російських державних ЗМІ.

Крім того, в Білорусі під час мітингів періодично вимикають інтернет, блокують опозиційні та непідконтрольні владі сайти.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

Фото: president.gov.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY