Голова Одеської ОДА намагався вигнати журналістів «1+1» з кабінету за допомогою Нацгвардії

Голова Одеської ОДА намагався вигнати журналістів «1+1» з кабінету за допомогою Нацгвардії

13 Травня 2020
2610

Голова Одеської ОДА намагався вигнати журналістів «1+1» з кабінету за допомогою Нацгвардії

2610
Редакція «Секретних матеріалів» подасть заяву про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.
Голова Одеської ОДА намагався вигнати журналістів «1+1» з кабінету за допомогою Нацгвардії
Голова Одеської ОДА намагався вигнати журналістів «1+1» з кабінету за допомогою Нацгвардії

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций за допомогою Національної гвардії спробував вигнати знімальну групу програми «Секретні матеріали» після питання журналістки про тендер на закупку карет швидкої допомоги. Про це повідомила пресслужба телеканалу «1+1» у відповідь на запит «Детектора медіа».

Журналісти програми «Секретні матеріали» Євгеній Куксін та Юлія Червоненко готували сюжет з викриттям корупційних схем навколо закупки карет швидкої допомоги Одеською ОДА. Під час підготовки сюжету вони домовилися про запис коментаря з Максимом Куцим. «Для запису коментаря голова ОДА запросив журналістів до себе у кабінет. Але коли журналісти почали ставити питання, що стосувалися тендеру на закупку карет швидкої допомоги, голова ОДА відмовився давати коментар та викликав Нацгвардію. Крім того, голова ОДА намагався силою відібрати у оператора телефон, на який велася зйомка», – повідомили в пресслужбі каналу.

Євген Куксін оприлюднив відео з цим інцидентом. Голова Одеської ОДА називає питання журналістки «провокаційним», а свій кабінет «режимним об'єктом». Він попросив оператора припинити зйомки та видалити запис, після цього спробував забрати камеру. «Я забороняю вам знімати мене зараз і видаліть, будь ласка, цей запис. Ви ставити провокаційні питання. Зупиніть, будь ласка, запис. Я зараз викличу Національну гвардію», – говорить пан Куций.

Як пише «Думская», у ОДА говорять, що журналістка «забігла в кабінет і змусила губернатора відповідати на питання». «Детектор медіа» звернувся до Одеської обласної державної адміністрації по коментар.

Редакція «Секретних матеріалів» готує заяву до правоохоронних органів щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 ККУ).

Сюжет про корупційні схеми у Одеській ОДА покажуть у програмі «Секретні матеріали» на телеканалі «1+1» 13 травня, о 19:00.

Як писав ДМ, Служба безпеки України допитала журналіста програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Євгена Куксіна як свідка в справі про прослуховування прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Нагадаємо, 15 січня YouTube-канал «Як обманути президента» опублікував аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що у Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів» і йому треба пояснювати їх. Повний запис розмови було оприлюднено в телеграм-каналі «Соросята», а зранку 16 січня аудіозапис виклав у своєму телеграм-каналі Dubinsky.pro народний депутат Олександр Дубінський. 17 січня Зеленський висунув вимогу до правоохоронців за два тижні встановити причетних до запису розмов прем'єра.

Увечері 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1»: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», – заявив він.

6 лютого «1+1 медіа» заявила про порушення в ході обшуків СБУ: наприклад, ухвала передбачала обшук трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі наполягали на обшуку всього приміщення. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Олексія Гончарука прізвище журналіста «1+1» Євгена Куксіна. Народний депутат, колишній ведучий і креативний продюсер низки програм «1+1» Олександр Дубінський сказав, що це фейк.

IT-фахівець пояснив «Детектору медіа», що неможливо встановити, чи був файл насправді згенерований в Adobe Premiere, чи його метадані підроблено. Але якщо це не підробка, то за метаданими можна зрозуміти, коли був записаний, змонтований та оприлюднений файл.

Журналіст Денис Данько заявив, що ні він, ні його колеги не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра. Він припустив, що розмову Олексія Гончарука було записано на телефон когось із присутніх на зустрічі з прем’єр-міністром, а потім загублено або продано.

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

Шевченківський районний суд Києва постановив повернути журналісту програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Денису Даньку майно, яке вилучили під час обшуку Служби безпеки України. Згодом суд зобов’язав слідчих повернути майно й «1+1 медіа».

На фото Максим Куций / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2610
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
АНАТОЛИЙ
1441 дн. тому
ЭТО СУКИНЫ СЛУГИ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду