«Репортери без кордонів» засудили обшуки на «1+1»

«Репортери без кордонів» засудили обшуки на «1+1»

10 Лютого 2020
1157

«Репортери без кордонів» засудили обшуки на «1+1»

1157
Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила обшуки в трьох українських журналістів та на телеканалі «1+1».
«Репортери без кордонів» засудили обшуки на «1+1»
«Репортери без кордонів» засудили обшуки на «1+1»

Про це йдеться в заяві RSF, оприлюдненій 9 лютого.

В організації нагадали, що джерела журналістів повинні бути захищені.

«Ці обшуки порушують конфіденційність джерел журналістів, оскільки вилучена комп’ютерна техніка містила потенційно конфіденційні дані. Доступ поліції та судової влади до журналістських джерел інформації повинен обмежуватися винятковими обставинами, які чітко визначені законодавством», – сказала керівниця офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Вона також висловила стурбованість через неодноразові спроби порушити конфіденційність джерел в Україні, нагадавши про переслідуванням журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт «Радіо Свобода») в жовтні 2019 року.

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», - заявив він.

6 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів і звернувся з цього приводу до голови СБУ Івана Баканова.

10 лютого Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело). Також Комітет наголосив на недопущенні порушення прав журналістів при виконанні своїх обов’язків і закликав СБУ надати можливість допуску трьох представників комітету (Ренат Кузьмін, Микита Потураєв, Володимир В'ятрович) до ознайомлення з матеріалами справи, у зв’язку з якою проводились обшуки.

Фото: Володимир Тимофійчук / RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1157
Читайте також
08.02.2020 15:00
Ярослав Зубченко
5 695
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
СВОБОДА СЛОВА
1507 дн. тому
Какое там засудылы. 1+1!!! ВЫВОДИТЕ ЛЮДЕЙ НА МИТИНГИ!!! ЗА СВОБОДУ СЛОВА!!!
вопрос решу!!!!!
1507 дн. тому
Прошла новость про отставку Богдана. Так вот - это будет означать усиление группировки Фирташа-Могилевича и таких особей как клычко, оккупировавших столицу. Сейчас надо помогать Богдану удержать должность (да, вот так, а что делать), иначе получим доминирование очень опасного клана Фирташа-Могилевича. Более чем серьёзно. В медийном плане - мочить клычко и не трогать Богдана (не за него как такового, а как временную альтернативу доминированию клана Фирташа-Могилевича и "вопрос решающего Ермака").
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду