В Одесі журналістку змусили піти із зали суду, де розглядали справу Труханова

В Одесі журналістку змусили піти із зали суду, де розглядали справу Труханова

25 Березня 2020
1697
25 Березня 2020
16:52

В Одесі журналістку змусили піти із зали суду, де розглядали справу Труханова

1697
В Приморському районному суді заперечують недопуск журналістки на судове засідання.
В Одесі журналістку змусили піти із зали суду, де розглядали справу Труханова
В Одесі журналістку змусили піти із зали суду, де розглядали справу Труханова

В Приморському районному суді Одеси журналістку Катерину Петренко змусили піти з судового засідання в провадженні щодо міського голови Одеси Геннадія Труханова та інших посадовців Одеської міської ради. Про це 17 березня повідомило «Радіо Свобода».

Зараз справа про можливе привласнення ними 92 млн грн з місцевого бюджету слухається у Вищому антикорупційному суді (ВАСУ) в Києві, але Геннадію Труханову та іншим обвинуваченим дозволили приєднуватися до засідань у режимі відеоконференції з Одеси.

Судові засідання проходять у відкритому режимі. Однак, як повідомила пані Петренко, за наказом розпорядника Сергія Іскрова судова охорона змусила її піти з зали суду, де проходила відеоконференція.

«До мене підійшов розпорядник Сергій Іскров і заявив, що я маю покинути зал судового засідання, оскільки в ухвалі апеляційної палати про трансляцію антикорупційного суду перераховані лише обвинувачені і адвокат. Я заявила, що 28 лютого на попередньому судовому засіданні голова судової колегії дозволив мені вести онлайн-трансляції аж до винесення рішення. Іскров покликав судову охорону і десь 15 хвилин в нас точилась дискусію, чи я можу там знаходитись», – повідомив Катерина Петренко.

Журналістка викликала поліцію та написала скаргу на дії розпорядника та судової охорони на ім’я голови суду, а також заяву в поліцію стосовно їхніх дій.

Прокурор у справі Валентин Мусіяка сказав, що журналістка мала право бути на судовому засіданні. Сам Сергія Іскров не став пояснювати свою поведінку, лише заявив, що не виводив її з залу судового засідання, а тільки пропонував вийти та «вже доступно пояснив їй, чому».

В Приморському районному суді заперечили недопуск журналістки на судове засідання, передає 24 березня «Радіо Свобода». Пресслужба суду заявила, що їхні працівники тільки налагоджували відеозв’язок із ВАСУ.

«У приміщення відеозв’язку помилково зайшли особи, які не є учасниками відеоконференції, та які не підкорялись законим вимогам судової охорони, що помилково пропустила їх до приміщення, та судового розпорядника покинути дане приміщення. Представники ЗМІ можуть бути присутні лише під час розгляду справ, які перебувають в провадженні Приморського районного суду міста Одеси», – йдеться в повідомленні пресслужби.

На думку пані Петренко, заява пресслужби суду не обґрунтована.

«Одеський суд викривив зміст ухвали Апеляційної палати Антикорупційного суду, оскільки в документі нічого немає про заборону журналістам та вільним слухачам бути присутнім у приміщенні, звідки здійснюється відеозв’язок. В ухвалі йдеться лише про те, що обвинувачені та їх захисник можуть брати участь в дистанційному кримінальному провадженні в режимі відеоконференції з одеського суду. 28 лютого, у день, коли судова колегія АП ВАКСу дозволила Труханову та іншим фігурантам дистанційно брати участь в судовому процесі, антикорупційні судді також дозволили мені здійснювати онлайн-трансляцію всіх подальших судових засідань у цій справі включно до судового рішення без прив’язки до приміщення», – сказала вона.

Нагадаємо, 21 березня в Одесі напали на журналістку 7-го каналу Мішель Арманд та оператора Валентина Мірзу під час зйомки репортажу про пожежу в кінотеатрі торгового центру «Сіті Центр».

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1697
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду