«1+1» назвав сюжет «Секретних матеріалів» про біолабораторії поверхневим і планує продовжити тему

«1+1» назвав сюжет «Секретних матеріалів» про біолабораторії поверхневим і планує продовжити тему

8 Травня 2020
5500
8 Травня 2020
14:56

«1+1» назвав сюжет «Секретних матеріалів» про біолабораторії поверхневим і планує продовжити тему

5500
Сюжет «Секретних матеріалів» про американські лабораторії «не мав на меті підігрування російським окупантам», заявляє «1+1». Хоча «Детектор медіа» дослідив, що канал поширив давній російський фейк.
«1+1» назвав сюжет «Секретних матеріалів» про біолабораторії поверхневим і планує продовжити тему
«1+1» назвав сюжет «Секретних матеріалів» про біолабораторії поверхневим і планує продовжити тему

Канал «1+1», який 27 квітня у програмі «Секретні матеріали» поширив російський фейк про роботу в Україні таємних американських біолабораторій, планує продовжити висвітлення цієї теми в «Секретних матеріалах» і «ТСН». Про це йдеться в заяві, яку поширила пресслужба групи.

«Оскільки наразі фокус обговорення (сюжету «Секретних матеріалів». – Ред.) змістився у бік звинувачень на адресу програми та зачіпає вже питання журналістської гідності та порядності, група “1+1 медіа” продовжить розслідування та забезпечить незаангажоване, всебічне й об’єктивне висвітлення теми. Ми вже відправили звернення до керівників лабораторій, посольства США в Україні, МОЗ, РНБО, СБУ та інших задіяних сторін і чекаємо згоду на коментарі. Отримана інформація буде висвітлена у подальших розслідуваннях як Секретних матеріалів, так і у матеріалах ТСН», – йдеться в заяві.

При цьому група зауважила, що сюжет, який вийшов 27 квітня, «є поверхневим і не відповідає на всі поставлені запитання. Але він точно не мав на меті підігрування російським окупантам». На доказ цього група нагадала, що «Секретні матеріали» за сім років існування програми «неодноразово розвінчували російські фейки».

«1+1 медіа» пояснила вихід сюжету «Секретних матеріалів» про біолабораторії актуальністю та резонансністю інформації, яка з’являлася в медіа. Нагадаємо, протягом двох тижнів її поширили, зокрема, підконтрольні Віктору Медведчуку «112» і ZIK, телеграм-канали, сайт «Страна.ua» та сайт УНІАН.

«Тема біологічних лабораторій, про які неодноразово з’являлася інформація у медіа, є, безперечно, резонансною і заслуговує на увагу, адже факт наявності державних біологічних лабораторій, які отримували у тому числі міжнародну допомогу, є підтвердженим. Тому редакція “Секретних матеріалів” розпочала розслідування, маючи на меті розібратися у ситуації та з’ясувати, що насправді відбувається у лабораторіях, підтвердити або спростувати гучні тези, озвучені раніше іншими ЗМІ», – йдеться в заяві.

Зазначимо, що в сюжеті «Секретних матеріалів» ішлося, що «європейські журналісти знайшли більше 4000 лабораторій, де під прикриттям досліджень американці створюють нові віруси», і це «вже підтвердило Міноборони США». Хоча Міноборони США нічого такого не підтверджувало, а посольство США повідомляло, що лабораторії, зокрема й українські, частково фінансуються Міноборони США в рамках програми протидії біологічним загрозам (між Міністерством охорони здоров’я України та Міноборони США підписано відповідну угоду).

Нагадаємо, що історію фейку про американські біолабораторії в Україні детально досліджував «Детектор медіа». Цьому фейку вже більше 10 років, і його періодично реанімують російські та проросійські медіа не лише в Україні, а й у Сербії та Болгарії. Також інформацію про подібні «лабораторії» в Грузії поширювали і в грузинських медіа.

Фейк про «секретні лабораторії» знову з’явився в українському медіапросторі 15 квітня. Тоді на сайті партії «Опозиційна платформа — За життя» було опубліковане публічне звернення Віктора Медведчука до президента та інших очільників держави про те, що в Україні діють 15 військових лабораторій США. Заяву поширили телеканали ZIK та «112», підконтрольні Медведчуку, та підхопили телеграм-канали нардепа Олександра Дубинського, колишнього соратника Януковича Андрія Портнова та інші.

23 квітня посольство США заперечило інформацію про створення військових лабораторій. Тоді ж видання «Страна.ua» опублікувало матеріал, що базувався на зверненні Медведчука та його однопартійця Рената Кузьміна. Цей текст став основою для новин медведчуківських та проросійських українських ЗМІ. До поширення фейку долучились і ресурси, що належать Ігорю Коломойському, в тому числі УНІАН та «1+1».

Активізація проросійських фейків в українському медіапросторі може бути пов’язана з необхідністю продовження договору про ядерне роззброєння, підписаного 1993 року — його термін завершується 31 грудня 2020 року.

6 травня високопосадовець Держдепартаменту США Джордж Кент, який відповідає за відносини з Україною звернув увагу, що «1+1» повторив фейк Російської Федерації. Водночас на урядовому рівні це питання піднімати не будуть, тому що канал приватний.

7 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не стала перевіряти й карати «1+1» за поширення цього фейку. Нацрада вважає, що не має можливості реагувати на дезінформацію. Хоча регулятор має підтверджений судовим рішенням досвід покарання за фейк – кейс каналу NewsOne.

8 травня Служба безпеки України спростувала фейк про нібито існування американських біологічних лабораторій в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5500
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду