У Кривому Розі відкрили провадження через перешкоджання журналістам під час сесії міськради

У Кривому Розі відкрили провадження через перешкоджання журналістам під час сесії міськради

23 Квітня 2020
1604

У Кривому Розі відкрили провадження через перешкоджання журналістам під час сесії міськради

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
1604
Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів під час сесії Криворізької міської ради 22 квітня. Про це повідомила інспекторка відділу моніторингу Криворізького відділу поліції Оксана Лєсонєн.
У Кривому Розі відкрили провадження через перешкоджання журналістам під час сесії міськради
У Кривому Розі відкрили провадження через перешкоджання журналістам під час сесії міськради

Провадження порушили за статтею 171 Кримінального Кодексу України. Працівникам криворізького КП «Муніципальна гвардія» може загрожувати обмеження волі на термін до трьох років.

22 квітня четверо працівників КП «Криворізька муніципальна гвардія» виштовхали головну редакторку інформаційної агенції «Перший Криворізький» Софію Скибу та журналіста «Першого Криворізького» Максима Бовчалюка з території двору виконкому Криворізької міської ради, де відбувались засідання постійних депутатських комісій.

Адвокат журналістів «Першого Криворізького» Максим Гореліков вважає дії працівників КП незаконними. «У період введення карантину на території України у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019), криворізькі ЗМІ з метою висвітлення для населення діяльності органів місцевого самоврядування, не змогли потрапити на сесію Криворізької міської ради, оскільки представники здійснювали перешкоди. Відповідно до Конституції України, право на свободу слова в Україні гарантується кожному», – заявив він.

Пан Гореліков уточнив, що, згідно з законом, правоохоронці та органи місцевого самоврядування мають забезпечувати безперешкодне пересування журналістів по території України, у тому числі на територіях, де оголошено надзвичайну ситуацію.

До того ж ЗМІ, відповідно до законодавства України, мають право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а перешкоджання з боку Криворізької міської ради законній діяльності медіа є протиправним.

Нагадаємо, 22 квітня представники КП «Криворізька муніципальна гвардія» виштовхали головну редакторку інформаційної агенції «Перший Криворізький» Софію Скибу та журналіста Максима Бовчалюка з території Криворізької міської ради, де відбувалося засідання постійних комісій. На них розглядались питання щодо виділення землі під будівництво релігійний споруд та передача у приватну власність нерухомості в історичному центрі міста, питання щодо перерозподілу коштів для боротьби із коронавірусом. Сесія міської ради проходила на відкритому повітрі. Територія заднього двору міськвиконкому дозволяє безперешкодно працювати журналістам.

Фото: Софія Скиба
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1604
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду