Журналісту «1+1» досі не повернули вилучене під час обшуку СБУ майно – адвокат

Журналісту «1+1» досі не повернули вилучене під час обшуку СБУ майно – адвокат

6 Березня 2020
1660

Журналісту «1+1» досі не повернули вилучене під час обшуку СБУ майно – адвокат

1660
Журналісту програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Денису Даньку досі не повернули вилучене під час обшуку Служби безпеки України майно. Захист подав скаргу на бездіяльність слідчих.
Журналісту «1+1» досі не повернули вилучене під час обшуку СБУ майно – адвокат
Журналісту «1+1» досі не повернули вилучене під час обшуку СБУ майно – адвокат

Про це «Детектору медіа» повідомив адвокат Сергій Здоровець, який представляє інтереси «1+1» та пана Данька.

«Даньку не повернули майно. Зараз є рішення, яке не виконується. Я 4 березня подав скаргу (вже нову) на бездіяльність слідчих, мотивуючи тим, що є рішення, яке вони не виконують. Наразі, на жаль, не виконується рішення, яке набрало законної сили», – розповів він.

Крім того, пан Здоровець сказав, що вже є рішення в цій справі й щодо каналу «1+1». Деталей він не уточнив.

Як писав ДМ, Шевченківський районний суд Києва 27 лютого 2020 року постановив повернути журналісту програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Денису Даньку майно, яке вилучили під час обшуку Служби безпеки України.

Нагадаємо, 15 січня YouTube-канал «Як обманути президента» опублікував аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що у Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів» і йому треба пояснювати їх. Повний запис розмови було оприлюднено в телеграм-каналі «Соросята», а зранку 16 січня аудіозапис виклав у своєму телеграм-каналі Dubinsky.pro народний депутат Олександр Дубінський.

17 січня Зеленський висунув вимогу до правоохоронців за два тижні встановити причетних до запису розмов прем'єра.

31 січня видання «Дзеркало тижня» повідомило, що інформація про те, хто саме здійснив прослуховування розмов Гончарука та інших, уже два тижні відома президентові. У матеріалі також було вказано, що до запису, можливо, причетні співробітники однієї з програм рейтингового українського каналу. Ексдепутат Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі припустив, що йдеться саме про співробітників каналу «1+1», точніше – про журналістів «програми Дубінського».

5 лютого Сергій Лещенко повідомив, що у СБУ «є підстави вважати, що плівки монтували та додавали до них титри на комп'ютері», до якого може бути причетний журналіст програми «Гроші» та «довірена особа Дубінського» Євген Куксін.

Увечері 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1»: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», – заявив він.

6 лютого «1+1 медіа» заявила про порушення в ході обшуків СБУ: наприклад, ухвала передбачала обшук трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі наполягали на обшуку всього приміщення. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Олексія Гончарука прізвище журналіста «1+1» Євгена Куксіна. Народний депутат, колишній ведучий і креативний продюсер низки програм «1+1» Олександр Дубінський сказав, що це фейк.

IT-фахівець пояснив «Детектору медіа», що неможливо встановити, чи був файл насправді згенерований в Adobe Premiere, чи його метадані підроблено. Але якщо це не підробка, то за метаданими можна зрозуміти, коли був записаний, змонтований та оприлюднений файл.

Журналіст Денис Данько заявив, що ні він, ні його колеги не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра. Він припустив, що розмову Олексія Гончарука було записано на телефон когось із присутніх на зустрічі з прем’єр-міністром, а потім загублено або продано.

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

11 лютого стало відомо, що Служба безпеки України допитала журналіста програми «Секретні матеріали» Євгена Куксіна у справі про прослуховування прем’єр-міністра Олексія Гончарука як свідка.

Фото: Денис Данько / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1660
Читайте також
08.02.2020 15:00
Ярослав Зубченко
5 695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду