«1+1 медіа» закликає владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів»

«1+1 медіа» закликає владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів»

6 Лютого 2020
3170

«1+1 медіа» закликає владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів»

3170
Медіагрупа називає дії Служби безпеки України політичним шантажем та спробою тиску на медіа.
«1+1 медіа» закликає владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів»
«1+1 медіа» закликає владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів»

Група «1+1 медіа» опублікувала відкритого листа до представників влади, в якому поскаржилася на обшуки СБУ редакції та журналістів «Секретних матеріалів», які відбулися ввечері 5 лютого

У листі медагрупа обурюється тим, що СБУ зазвичай не реагує на порушення, які викриває програма «Секретні матеріали», натомість «переслідує самих журналістів програми». Та просить владу «не залишити цю ситуацію поза увагою, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа».

«1+1 медіа» також поскаржилася на порушення в процесі обшуку: «Під час обшуку слідчими було допущено низку грубих порушень кримінального процесуального закону. Так, наприклад, Ухвалою слідчого судді передбачено обшук лише трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі СБУ наполягали на проведенні обшуку усього приміщення редакції. Процесуальні порушення зафіксовані в протоколі обшуку, й ми сподіваємось на те, що їм буде дана належна правова оцінка».

Дії Служби безпеки України медіагрупа назвала політичним шантажем та спробою тиску на медіа. У «1+1 медіа» нагадали також про те, що «обшук відбувся на фоні обговорення скандального законопроєкту "Про дезінформацію", у якому закладені механізми цензури і який перетворює Україну на свого північного сусіда». 

«Переконані, що такі дії прямо порушують право на свободу слова, передбачене статтею 34 Конституції України, й ставлять під загрозу можливість громадян України отримувати достовірну та своєчасну інформацію про події в нашій країні й за кордоном. Адже здійснення засобами масової інформації законної професійної діяльності забезпечує конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Саме тому право засобів масової інформації вільно поширювати інформацію має бути непорушним та таким, що забезпечується всією силою державних механізмів.

... Враховуючи усе вищевикладене, ми звертаємося до вас із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою, не допустити посягання на свободу слова в Україні та вжити заходів щодо недопущення прямого політичного тиску і спроб переслідування незалежних медіа», - йдеться в листі. 

Відкритий лист за підписом голови правління компанії Ярослава Пахольчука адресовано Президенту України Володимиру Зеленському, Голові ВРУ Дмитру Разумкову, Голові Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександру Ткаченку, Голові Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестору Шуфричу, першому заступнику Голови Нацради з питань телерадіомовлення Ользі Герасим’юк, голові Служби безпеки України Івану Баканову та Генеральному прокурору України Руслану Рябошапці, а також дипломатичним представництвам і представництвам міжнародних організацій в Україні. із проханням надати уваги цій ситуації та не допустити прямого посягання на свободу слова, яка передбачена статтею 34 Конституції України.

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбуваються за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбувається.

Також правоохоронці провели обшуки у квартирах трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», - заявив він.

Колишній керівник проєктів «Секретні матеріали» та «Гроші», нині народний депутат Олександр Дубінський назвав обшуки «незаконними». Колишній генеральний директор, нині почесний президент «1+1 медіа», народний депутат і голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що обшуки є «очевидним наступом на можливість журналістів виконувати свою роботу». Він має намір скликати позачергове засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич заявив, що 6 лютого, о 14:30 скликатиме екстренне засідання комітету. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3170
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду