Денис Данько: Ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра

Денис Данько: Ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра

11 Лютого 2020
3383

Денис Данько: Ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра

3383
Журналіст «Секретних матеріалів» припускає, що розмову Олексія Гончарука було записано на телефон когось із присутніх на зустрічі з прем’єр-міністром, а потім загублено або продано.
Денис Данько: Ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра
Денис Данько: Ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра

Журналіст програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Денис Данько повідомив «Детектору медіа», що не має жодного стосунку до запису, монтажу чи розповсюдження так званих «плівок Гончарука». Згідно з ухвалою суду про обшук, слідство вважає, що він здійснював запис прослухування прем’єр-міністра. Сам журналіст вважає, що запис було здійснено на телефон когось із присутніх на зустрічі з прем’єр-міністром, а потім загублено або продано.

Про це він сказав «Детектору медіа», коментуючи обшуки СБУ в нього на роботі та вдома, які відбулися 5 лютого у справі про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Денисе, чи маєте ви відношення до запису, монтування чи розповсюдження аудіофайлу ?

– Жодного відношення до так званих плівок Гончарука я не маю – ні до запису, ні до монтажу, ні до розповсюдження. Обшук у себе вдома вважаю незаконним і таким, що порушує мої права. Адже для обшуку вдома потрібні вагомі підстави – їх у слідчих точно не було. У мене вилучили робочий комп’ютер, а також домашній ноутбук, три флешки та старий планшет. Обшуки проводились досить поверхнево, адже з дому не забрали робочий ноутбук, старі телефони та ще один планшет. На них же теоретично могли бути докази моєї причетності до цієї справи. Таке вибіркове вилучення девайсів наштовхує на думку, що ці обшуки просто показуха.

Чому, на вашу думку, прийшли з обшуками саме до вас?

– Чому прийшли саме до мене – загадка. Маю кілька версій, але це всього лиш припущення. Очевидно одне: ні я, ні мої колеги ніяк не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра. Як на мене, запис було здійснено на телефон когось із присутніх на цій зустрічі. А потім загублено або продано.

У чому саме вас підозрюють?

– Саме мені, згідно з ухвалою суду на обшук, приписують запис плівок. Куксін монтував, а Низовцев розповсюджував.

ЗМІ поширили інформацію про метадані файлу, який можна скачати з телеграм-каналу Dubinsky.pro.

– Так, я бачив новини. Але ж метадані редагуються, наскільки мені відомо. І, в будь-якому випадку, як ви вже писали, це не є криміналом.

Як, на вашу думку, там з'явилося прізвище вашого колеги Євгена Куксіна?

– На маю уяви. Редакційного завдання монтувати плівки в нього не було.

Ви це знаєте напевне чи це ваше припущення?

– Знаю напевне.

Чи може бути так, що хтось цей запис злив журналістам, а саме на комп’ютерах студії його змонтували та залили на телеграм-канал?

– Може бути все, що завгодно. Але тоді зустрічне питання: чому журналісти в такому разі не видали це як свій ексклюзив і сенсацію (як це зробив Бігус із перепискою Свинарчуків)? Наші рейтинги після такого зросли б! Тому я дуже сумніваюся, що Куксін до цього причетний.

У вас є адвокат? Вам його надала студія?

– Так, адвокат є від каналу. Але мене ще не викликали на допит, а мій колега Куксін вже ходив.

«Детектор медіа» звернувся до Євгена Куксіна по коментар, та чекає на відповідь.

Нагадаємо, 15 січня YouTube-канал «Як обманути президента» опублікував аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що у Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів» і йому треба пояснювати їх. Повний запис розмови увечері 15 січня було оприлюднено в телеграм-каналі «Соросята», а зранку 16 січня аудіозапис виклав у своєму телеграм-каналі Dubinsky.pro народний депутат Олександр Дубінський.

17 січня Володимир Зеленський висунув вимогу до правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі прем’єра з міністрами та представниками Національного банку.

31 січня видання «Дзеркало тижня» повідомило, що інформація про те, хто саме здійснив прослуховування розмов Гончарука та інших, уже два тижні відома президентові. У матеріалі також було вказано, що до запису, можливо, причетні співробітники однієї з програм рейтингового українського каналу. Ексдепутат Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі припустив, що йдеться саме про співробітників каналу «1+1», точніше – про журналістів «програми Дубінського».

5 лютого Сергій Лещенко повідомив, що у СБУ «є підстави вважати, що плівки монтували та додавали до них титри на комп'ютері», до якого може бути причетний журналіст програми «Гроші» та «довірена особа Дубінського» Євген Куксін.

Увечері 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1»: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», – заявив він.

6 лютого «1+1 медіа» заявила про порушення в ході обшуків СБУ: наприклад, ухвала передбачала обшук трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі наполягали на обшуку всього приміщення. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Олексія Гончарука прізвище журналіста «1+1» Євгена Куксіна. Народний депутат, колишній ведучий і креативний продюсер низки програм «1+1» Олександр Дубінський сказав, що це фейк. IT-фахівець пояснив «Детектору медіа», що неможливо встановити, чи був файл насправді згенерований в Adobe Premiere, чи його метадані підроблено. Але якщо це не підробка, то за метаданими можна зрозуміти, коли був записаний, змонтований та оприлюднений файл.

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами.

6 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

10 лютого Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду