Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»

Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»

9 Лютого 2020
5417
9 Лютого 2020
10:45

Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»

5417
Заступник генпрокурора України Віктор Чумак висловив свою позицію щодо обшуків в офісі проєкту «Секретні матеріали», який виходить на каналі «1+1», у справі щодо «плівок Гончарука».
Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»
Заступник генпрокурора: «Давайте сховаємо бомбу на "1+1" і скажемо, що не можна там шукати, бо це ж ЗМІ»

Про це він сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Я завжди був поборником свободи слова. Але давайте не будемо плутати свободу слова з можливим злочином і розслідування цього злочину. [...] Не можна забороняти правоохоронним органам виконувати свою функціональну діяльність лише через те, що це є ЗМІ загальнонаціонального масштабу. Тому що там можна ж приховувати будь-яку інформацію. Давайте сховаємо бомбу і скажемо, що не можна там шукати нічого, тому що це ж ЗМІ», - сказав заступник генерального прокурора України.

Пан Чумак ще раз наголосив, що обшуки не пов'язані з «функціоналом медіакомпанії»

«Це ж не пов’язано з розповсюдженням певної інформації, яка суспільно важлива і таке інше. Вся ця історія пов’язана з тим, що в офісі, в кабінеті другої людини в державі, прем’єр-міністра, керівника уряду в державі, стоять пристрої, які несанкціоновано знімають інформацію. Повинна реагувати на це правоохоронна система? Абсолютно! Якщо у правоохоронців є підстави провести обшуки в місці, де, вони вважають, може знаходитися інформація, пов’язана з цим злочином, вони повинні це зробити? Повинні», - наголосив він.

Заступник генпрокурора також сказав, що у правоохоронців є підстави вважати, що саме в приміщенні «Секретних матеріалів» оброблялися так звані «плівки Гончарука».

Нагадаємо, 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві. Речниця СБУ Олена Гітлянська повідомила, що слідчі дії відбувалися за рішенням суду. Жодного втручання в роботу телеканалу, за її словами, не відбулось.

Також правоохоронці провели обшуки у квартирах трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1».

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Також у заяві група звернулася до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати обшуки.

Пан Баканов пояснив, що обшуки в одному з приміщень «1+1 медіа» пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

6 лютого «1+1 медіа» закликала владу відреагувати на обшуки редакції та журналістів «Секретних матеріалів». Медіагрупа опублікувала відкритого листа, де розповіла про порушення в ході обшуків СБУ. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Гончарука прізвище журналіста «1+1». Дубінський сказав, що це фейк. 

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами. 

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5417
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
1536 дн. тому
А хіба не прем*єр перша особа в парл.-през країні?
гаишник
1537 дн. тому
Все правильно сказал, никогда не надо прикрываться чем либо. Так же как если оденешь вышиванку то сразу станешь патриотом. Закон должен быть один для всех.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду