СБУ допитала журналіста «Секретних матеріалів» як свідка

СБУ допитала журналіста «Секретних матеріалів» як свідка

11 Лютого 2020
2102

СБУ допитала журналіста «Секретних матеріалів» як свідка

2102
Журналіст «Секретних матеріалів» Євген Куксін припускає, що хтось міг записувати розмови Олексія Гончарука з вересня по грудень.
СБУ допитала журналіста «Секретних матеріалів» як свідка
СБУ допитала журналіста «Секретних матеріалів» як свідка

Служба безпеки України допитала журналіста програми «Секретні матеріали» каналу «1+1» Євгена Куксіна у справі про прослуховування прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Про це «Детектору медіа» повідомив колега пана Куксіна Денис Данько.

Євген Куксін розповів «Детектору медіа», що має статус свідка у справі і вважає, що ця справа – спроба відволікти увагу від іншого аудіозапису. Він також розповів, що в метаданих файлу прослуховування прем’єра, де згадується прізвище Куксін, може фігурувати інший Куксін, у якого, на думку співробітника «1+1», є для цього мотив.

Про це він сказав «Детектору медіа», коментуючи допит та обшуки СБУ в нього на роботі та вдома, які відбулися 5 лютого у справі про прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Євгене, як, на вашу думку, прізвище Куксін з'явилося у метаданих аудіофайлу?

– Мені цього не пояснив ніхто, навіть у СБУ. Запитують усі, а от пояснити…Чи знаєте ви, що в Україні щонайменше 177 людей із прізвищем Куксін? Один із них, а саме Куксін Олексій Сергійович, виходець відділу комп'ютеризації Вінницької міськради, де працював начальником відділу. Чи варто нагадувати, що свого часу цю раду очолював Гройсман? Мотив на лице.

У чому саме вас підозрюють?

– Офіційно ні в чому. Та й з якої радості мене у чомусь мають підозрювати?

Який ви маєте зараз статус по справі? Ваш колега повідомив, що ви вже ходили на допит.

– Свідок. Хоча свідок чого, так само пояснення не отримав.

Чи бачили ви файл до публікації його на телеграм-каналі Dubinsky.pro?

– Взагалі-то, ще по обіді по фейсбуку крутився лінк на завантаження повного файлу розмови.

Чи можливо, що на вашому комп'ютері хтось інший працював з файлом?

– Питання звучить так, ніби за цим усім стою я. Для видання, яке дає всім зрозуміти, що воно взірець стандартів журналістики, таке формулювання питання виглядає дивним. Можливо, від незнання, а можливо, і від упередженості. До речі, десь так само будують розмову і СБУшники. Тільки ті й досі просять надати пристрій, яким я міг записати ту розмову.

Як на мене, у всій цій історії на другий план відходить факт того, що був же ще один запис. А саме – розмова від вересня місяця, де міністри з Гончаруком придумують, як виправдати підвищення цін на газ та перекинути надмірну плату на місцеві бюджети, а саме на бюджети розвитку міст і сіл. Така витівка прямо суперечить природі бюджетного кодексу, через що його й хотіли переписати.

На просте запитання Віталію Мамаю із СБУ щодо дій спецслужби відносно цього інциденту він чесно сказав: за даним фактом жодної роботи не ведеться. Тобто у вересні була записана нарада, кимось опублікована й ніхто нічого не робив. Взагалі. А це означає, що, ймовірно, з вересня по грудень хтось міг писати Гончарука. Однак на це ніхто не звертає уваги. Навпаки, всі питають про мій комп’ютер. Зручна річ, аби відволікати увагу.

Нагадаємо, 15 січня YouTube-канал «Як обманути президента» опублікував аудіозаписи, на яких нібито прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що у Володимира Зеленського «примітивне розуміння економічних процесів» і йому треба пояснювати їх. Повний запис розмови увечері 15 січня було оприлюднено в телеграм-каналі «Соросята», а зранку 16 січня аудіозапис виклав у своєму телеграм-каналі Dubinsky.pro народний депутат Олександр Дубінський.

17 січня Володимир Зеленський висунув вимогу до правоохоронних органів за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі прем’єра з міністрами та представниками Національного банку.

31 січня видання «Дзеркало тижня» повідомило, що інформація про те, хто саме здійснив прослуховування розмов Гончарука та інших, уже два тижні відома президентові. У матеріалі також було вказано, що до запису, можливо, причетні співробітники однієї з програм рейтингового українського каналу. Ексдепутат Сергій Лещенко у своєму телеграм-каналі припустив, що йдеться саме про співробітників каналу «1+1», точніше – про журналістів «програми Дубінського».

5 лютого Сергій Лещенко повідомив, що у СБУ «є підстави вважати, що плівки монтували та додавали до них титри на комп'ютері», до якого може бути причетний журналіст програми «Гроші» та «довірена особа Дубінського» Євген Куксін.

Увечері 5 лютого співробітники СБУ обшукали офіс проєкту «Секретні матеріали» за адресою Куренівська, 18 у Києві, а також квартири трьох журналістів, двоє з яких працюють на «1+1»: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева.

Група «1+1 медіа» у своїй заяві назвала обшуки «порушенням журналістської недоторканності та тиском». Голова СБУ Іван Баканов пояснив, що обшуки пов'язані зі справою щодо незаконного прослуховування прем'єр-міністра Олексія Гончарука. «Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде», – заявив він.

6 лютого «1+1 медіа» заявила про порушення в ході обшуків СБУ: наприклад, ухвала передбачала обшук трьох робочих місць конкретних журналістів, але слідчі наполягали на обшуку всього приміщення. СБУ, у свою чергу, заперечила закиди «1+1» про порушення в ході обшуків.

Тимчасом користувачі мережі знайшли у метаданих файлу прослуховування Олексія Гончарука прізвище журналіста «1+1» Євгена Куксіна. Народний депутат, колишній ведучий і креативний продюсер низки програм «1+1» Олександр Дубінський сказав, що це фейк. IT-фахівець пояснив «Детектору медіа», що неможливо встановити, чи був файл насправді згенерований в Adobe Premiere, чи його метадані підроблено. Але якщо це не підробка, то за метаданими можна зрозуміти, коли був записаний, змонтований та оприлюднений файл.

Журналіст Денис Данько заявив, що ні він, ні його колеги не могли встановити прослуховування в кабінеті прем’єра. Він припустив, що розмову Олексія Гончарука було записано на телефон когось із присутніх на зустрічі з прем’єр-міністром, а потім загублено або продано.

Медійні громадські організації закликали СБУ втриматися від надмірного втручання у діяльність медіа, а «1+1» – співпрацювати з правоохоронними органами.

6 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова визнав обшуки в офісі та домівках журналістів «1+1» перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

10 лютого Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики у зв’язку з обшуками на «1+1» вирішив передбачити в законодавстві чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації (або інформації, що дозволяє встановити джерело).

Фото: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2102
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду