Комітет інформполітики вирішив повернутися до закону про мову після рішення Конституційного суду

Комітет інформполітики вирішив повернутися до закону про мову після рішення Конституційного суду

3 Березня 2020
3463

Комітет інформполітики вирішив повернутися до закону про мову після рішення Конституційного суду

3463
Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішив розглянути питання про висновок Венеціанської комісії щодо закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» після того, як Конституційний суд ухвалить рішення щодо цього закону.
Комітет інформполітики вирішив повернутися до закону про мову після рішення Конституційного суду
Комітет інформполітики вирішив повернутися до закону про мову після рішення Конституційного суду

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 2 березня 2020 року розглянув питання про висновок Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) щодо закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», прийнятий Венеціанською комісією на 121-му пленарному засіданні 6-7 грудня 2019 року. І вирішив повернутися до цього питання пізніше.

Голова Комітету Олександр Ткаченко після обговорення питання запропонував розглянути це питання по суті після того, як Конституційний суд ухвалить рішення щодо закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Нагадаємо, раніше понад 50 народних депутатів звернулися до КСУ з проханням надати висновок щодо конституційності цього закону.

Представники фракції ОПЗЖ Ренат Кузьмін та Олександр Качний наполягали на імплементації рекомендацій Венеціанської комісії негайно, бо, за їх словами, порушуються права 15 млн населення, яке вважає російську рідною мовою.

Член Комітету від фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович уточнив, що рекомендації Венеціанської комісії стосуються не стільки змін до діючого закону про державну мову, скільки написання нових нормативних документів, в тому числі стосовно національних меншин.

Більшістю голосів Комітет вирішив повернутися до цього питання після рішення КСУ (Ренат Кузьмін та Олександр Качний проти, Павло Сушко та Олександр Кабанов утрималися).

Як писав ДМ, у грудні нардеп Максим Бужанський повідомив, що вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Олександр Ткаченко тоді прокоментував, що народні депутати ще не бачили тексту цього законопроєкту, але «цензури на подання проєктів немає».

У січні 2020 року народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко розповів, як змусив колегу по фракції Максима Бужанського відмовитись від поданого законопроєкту про скасування мовного закону.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня 2019 року. Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня 2019 року делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Фото: Слово і діло

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3463
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 594
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Max
1506 дн. тому
Опять свою глупость и ВОРОВСТВО,- РАЗВОДЯТ ЯЗИКОВМ ЛОХОТРОНОМ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду