На засіданні Радбезу ООН Україну закликали зберегти права нацменшин у мовній сфері

На засіданні Радбезу ООН Україну закликали зберегти права нацменшин у мовній сфері

16 Липня 2019
1739
16 Липня 2019
21:03

На засіданні Радбезу ООН Україну закликали зберегти права нацменшин у мовній сфері

1739
16 липня за ініціативою РФ Рада безпеки ООН провела засідання щодо українського закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
На засіданні Радбезу ООН Україну закликали зберегти права нацменшин у мовній сфері
На засіданні Радбезу ООН Україну закликали зберегти права нацменшин у мовній сфері

Про що говорили учасники засідання, повідомляє «Громадське». 

Так, представник Росії в ООН заявив, що український закон про мову начебто спричинить «викорінення» російської мови. Водночас представник США нагадав, що до окупації в Криму 12 тисяч дітей навчалися українською, а зараз там немає українських шкіл.

В Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Організації об'єднаних націй (ООН) вважають, що «мовний закон» України не повністю гарантує захист мовних прав нацменшин в країні. Про це, зокрема, заявив верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Ламберто Заньєр повідомляє ZN.ua.

«Закон про держмову в його нинішньому вигляді не забезпечує достатню законодавчу ясність, не гарантує захист мовних прав нацменшин. Ідеально було б, якби мовна політика України здійснювалася при повному збереженні прав нацменшин, зокрема у мовній сфері», - сказав він.

При цьому Заньєр зазначив, що Україна має всі права зміцнювати роль державної мови в країні. Комісар вважає, що українській владі необхідно проводити «ретельні» консультації з представниками нацменшин.

Заступниця генсекретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло додала, що багато «спірних» питань були врегульовані у підсумковому варіанті закону, але він досі «викликає занепокоєння». Управління Верховного комісара ООН з прав людини рекомендувало українському уряду розробити також закон про реалізацію прав нацменшин.

Українська сторона наполягає на тому, що закон про мову є винятково внутрішнім питанням України та не має стосунку до компетенції Ради безпеки.

«Країна, яка сторіччями репресувала українську мову та примусово витісняла її російською у всіх сферах суспільного життя, не має права розповідати нам, якою мовою писати та говорити», - заявив на засіданні Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, пише «Укрінформ».

Український дипломат додав, що українські школи є в Австралії, Аргентині, Словаччині та багатьох інших країнах, а в Росії, де мешкає близько 3 мільйонів українців, немає жодної української школи.

«Більше того, у Криму до російської окупації 2014 року було 7 українських та 15 кримськотатарських шкіл. Окупаційна влада закрила всі українські та половину кримськотатарських шкіл», - нагадав він.

Єльченко порадив Росії розгледіти «колоду у власному оці».

Як писав «Детектор медіа», делегація Російської Федерації вдруге звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання через закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це засідання попередньо запланували провести 16 липня. Раніше, 20 травня, Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй відмовилася розглядати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» на засіданні, яке ініціювала Російська Федерація.

Нагадаємо, 16 липня в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Президент України Петро Порошенко 15 травня підписав цей закон. 16 травня його опублікували в газеті «Голос України»

22 травня стало відоммо, що Венеціанська комісія отримала звернення з проханням проаналізувати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

21 чеврня стало відомо, що до КСУ звернувся 51 нардеп із вимогою визнати закон про мову неконституційним.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1739
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду