В Україні з 16 січня вся реклама має бути лише українською – Нацрада

В Україні з 16 січня вся реклама має бути лише українською – Нацрада

14 Січня 2020
8827
14 Січня 2020
12:22

В Україні з 16 січня вся реклама має бути лише українською – Нацрада

8827
В Україні з 16 січня 2020 року вся реклама на телебаченні, радіо та в друкованих виданнях має бути виконана лише українською мовою.
В Україні з 16 січня вся реклама має бути лише українською – Нацрада
В Україні з 16 січня вся реклама має бути лише українською – Нацрада

Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Саме 16 січня набувають чинності норми статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»: «Ця стаття регламентує використання державної мови у сфері реклами».

Цим законом також внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення вимог закону щодо реклами будуть накладатися штрафи від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або оголошуватися попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Водночас законом передбачені виключення для медіа, які ведуть мовлення або видаються офіційними мовами Європейського Союзу. «Телерадіоорганізації закордонного мовлення, телерадіоорганізації, що ведуть мовлення однією або кількома офіційними мовами Європейського Союзу, поряд із державною мовою можуть розміщувати рекламу офіційними мовами Європейського Союзу. У друкованих засобах масової інформації, що видаються однією з офіційних мов Європейського Союзу, допускається розміщення реклами тією мовою, якою видається такий друкований засіб масової інформації», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Фото: Главком 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8827
Читайте також
03.07.2020 10:00
Дарія Булатнікова
для «Детектора медіа»
8 317
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
1522 дн. тому
Коли Нацрада заборонить супутникові XTRA TV і Viasat за русифікацшю? Усі канали не Українського походження йдуть виключно російською.
путинХуйло
1535 дн. тому
Нарешті. Давно пора. Ще щоб всі пісні і співаків заставити на державній співати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду