Зеленський заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про КСУ

Зеленський заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про КСУ

3 Листопада 2020
3258
3 Листопада 2020
10:55

Зеленський заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про КСУ

3258
Президент заявив про готовність розпустити ВР, якщо нардепи не підтримають цей законопроєкт й це призведе до політичного колапсу.
Зеленський заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про КСУ
Зеленський заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про КСУ

Президент Володимир Зеленський 2 листопада заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про перезавантаження Конституційного Суду. Про це він сказав в програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, передає «Укрінформ».

«Я повертати назад ... не буду. Я відкликати назад законопроєкт не буду. Якщо б я знав, що я неправий і люди, звичайні люди мені сказали: пане президенте, ви – неправий, це "гаряче" рішення, рішення всупереч думкам нашого суспільства, – я б негайно відкликав і не думав би ні про які там політичні поразки, мені все одно. Я ... не біжу за рейтингами, ви знаєте, що я прийшов на цю посаду не до кінця свого життя», – розповів голова держави.

Він уточнив, що парламент не розглядатиме цей законопроєкт 3 листопада. Пан Зеленський також додав, що не бачив законопроєкту, який передбачає поновлення дії закону щодо електронного декларування, а також статті Кримінального процесуального кодексу щодо покарання за декларування недостовірної інформації. Як пише ZN.ua, спікер парламенту Дмитро Разумков і ще понад 100 народних депутатів 2 листопада зареєстрували у Верховній Раді цей законопроєкт (№4304), його мають проголосувати 6 листопада.

Володимир Зеленський зауважив, що впевнений у правильності своїх дій та розраховує, що «розумні депутати підтримають його у будь-якому випадку». Водночас він заявив про готовність розпустити Верховну Раду, якщо нардепи не підтримають законопроєкт про перезавантаження КСУ й це призведе до політичного колапсу в країні. На його думку, ситуація із Конституційним Судом – це «прекрасна можливість для того, щоб почати оновлювати судову систему».

«Я вважаю, що неважливо, який шлях до перемоги. Чому? Тому що наше сьогодні обговорення і всі заяви депутатів, які бояться через неконституційність чи якісь питання до цього законопроєкту, через 5-10 років ніхто не буде пам’ятати, навіть впевнений, через рік. Але всі будуть пам’ятати , як ми оновили, почали оновлювати судову гілку влади, як ми почали з найскладнішого етапу цієї реформи, зі складу Конституційного Суду. Тому я вважаю, що це, як кажуть, прекрасний початок дійсно скористатися цією, на жаль, глухою ситуацією, щоб почати оновлювати саме суди в Україні. А найголовніше – оновлювати довіру людей до судової гілки влади», – розповів президент.

Крім того, він сказав, що спілкувався з головою КСУ Олександром Тупицьким й окреслював йому «червоні лінії» для українського суспільства. «Сьогодні ми говоримо в принципі про одну особу – голову Конституційного суду пана Тупицького... Мені здається, щоб вийти з цієї ситуації, щоб люди зараз не ламали голову, як приймати той чи інший закон, він повинен просто піти у відставку», – зазначив пан Зеленський та додав, що після цього можна «спокійно перейти до оновлення складу КС».

За його словами, гарантувати незалежність нового складу КСУ має комісія з відбору суддів, до якої входитимуть українські та міжнародні експерти. Він запевнив, що в нього немає бажання впливати на Конституційний Суд.

Нагадаємо, 28 жовтня 2020 року Конституційний Суд опублікував своє рішення, ухвалене 27 жовтня, яким визнав неконституційними і скасував положення закону «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування, контролю та перевірки цих декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, прав і повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції та його уповноважених осіб і уповноважених підрозділів, відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Також визнано неконституційною та скасовано статтю 366-1 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного Суду. Реєстр не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, який дозволить публічний реєстр.

Коаліція РПР закликала президента та парламент вжити негайних заходів для поновлення е-декларування.

29 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав ввести в дію екстрене рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо Конституційного Суду. Контроль за виконанням цього рішення поклали на секретаря РНБО Олексія Данілова. Своїм указом президент доручив підготувати та невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства в КСУ; а також зобов’язав Кабінет Міністрів України вжити невідкладних заходів, щоб поновити роботу Єдиного реєстру декларацій та вирішити питання доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до довідкових систем, реєстрів, банків даних тощо.

Того ж дня прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав урядове розпорядження, яке зобов’язує низку органів влади надавати НАЗК доступ до необхідних інформаційних систем, реєстрів, банків даних тощо. Кабмін також зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ для громадян до реєстру електронних декларацій. За даними міністра юстиції Дениса Малюська, доступ до е-декларацій поновлять найближчим часом. Також Мін'юст готує законопроєкт, який стосуватиметься «поновлення довіри до Конституційного суду».

Фото: сайт президента України 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду