Потураєв проти аудиту мовного закону і запровадження регіональних мов

Потураєв проти аудиту мовного закону і запровадження регіональних мов

5 Серпня 2019
2386
5 Серпня 2019
15:08

Потураєв проти аудиту мовного закону і запровадження регіональних мов

2386
Новообраний народний депутат від партії «Слуга народу», радник команди президента України Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв виступає проти аудиту закону про українську мову та проти запровадження в Україні регіональних мов.
Потураєв проти аудиту мовного закону і запровадження регіональних мов
Потураєв проти аудиту мовного закону і запровадження регіональних мов

Про це він сказав в інтерв’ю LB.ua.

За словами Микити Потураєва, він ніколи не говорив про підтримку запровадження статусу російської мови як регіональної і не підтримував таку ініціативу голови Офісу президента України Андрія Богдана, а лише підтримував «його право висловити таку точку зору, засновану, між іншим, на законі про особливий статус Донбасу».

«Я проти (запровадження регіональних мов. – Ред). Ми не повинні піддаватися на усілякий шантаж, навіть озброєний. У нас працює пріоритет європейського законодавства над національним. Ми повинні створювати умови для розвитку корінних народів. Крім українців, це ще й кримли. Решта – національні меншини. … Є російське національна меншина. Ми повинні зрозуміти, де вона живе і яка її чисельність, і на тій території забезпечити правами. А про регіональні мови забути, бо це шлях до великих проблем. Українська – головна і єдина державна мова в країні. Інакше і бути не може», – пояснив пан Потураєв.

Він також сказав, що вже не підтримує аудит закону про українську мову: «Уже змінив свою думку. Поговорив з фахівцями, експертами. Невідповідності Європейській хартії мов не бачу. Деякі речі можна уточнити іншими законами».

Нагадаємо, 22 березня тоді ще кандидат в президенти Володимир Зеленський розповів про своє бачення шляхів реінтеграції окупованої частини Донбасу. Зокрема, за його словами, потрібно зробити російськомовний канал, «який був б міжнародним, він мовив би на територію Криму, на територію Донецька та Луганська, на територію Європи, США та Ізраїлю».

Згодом співвласник студії «Квартал 95» Борис Шефір у інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що «закон про мову треба скасувати і схвалити нормальний закон». Також він вважає, що 90% квот на використання української мови на телебаченні «це багато». Окрім цього, він назвав Володимира Путіна «розумною людиною» та розраховує на відновлення співпраці з російським ринком. В Адміністрації президента повідомили, що заяви Бориса Шефір є «його власною думкою», яка не збігається із позицією Президента України Володимира Зеленського.

1 липня в інтерв’ю «РБК-Україна» глава Офісу президента України Андрій Богдан запропонував у Донецькій і Луганській областях надати російській мові статус регіональної. Він також припустив можливість винесення на референдум питання – чи «ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні». Водночас глава Офісу президента виступив проти другої державної мови, бо, за його словами, це «поглиблює конфлікт».

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що заява голови Офісу президента України Андрія Богдана не відповідає позиції партії «Слуга народу» і її варто трактувати як його особисту позицію.

23 липня в інтерв’ю «РБК-Україна» лідер політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков повідомив про можливість діалогу щодо більш глибокого використання російської мови на окупованих територіях України. За його словами, це відповідає Європейській хартії про мови та не суперечить українській Конституції.

29 липня заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко підтвердив ідею команди нового президента Володимира Зеленського, висловлену ще під час виборчої кампанії, про створення державного російськомовного каналу, який буде «боротися за уми» українців на окупованих територіях Донбасу та Криму, а також за уми росіян на території РФ.

Ці наміри нової влади викликали неоднозначну реакцію серед медійних експертів. Зокрема, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова розкритикувала ідею окремого російськомовного каналу для Донбасу, назвавши його «телегетто». Протилежну думку має постійний автор «Детектора медіа» Борис Бахтєєв.

Микита Потураєв, коментуючи можливість запуску окремого каналу для Донбасу та Криму на базі іномовлення UATV, запропонував приєднати державний канал іномовлення UATV до Суспільного мовлення.

Нагадаємо також, що 20 червня заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко повідомив, що команда Офіса президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроектів щодо медіаіндустрії. Радник команди президента з політичних питань Микита Потураєв уточнив, що пакет законопроєктів щодо медіаіндустрії матиме три ключових механізми: незалежність редакційної інформаційної політики, прозорість фінансування та економічна спроможність медіа.

15 липня Микита Потураєв повідомив, що команда Володимира Зеленського планує ліквідувати Міністерство інформаційної політики, а також об'єднати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення з Державним комітетом телебачення і радіомовлення. В інтерв’ю «Детектору медіа» Микита Потураєв розповів, що президентська команда бачить оптимальним створення єдиного органу з розширеними повноваженнями – зокрема, можливістю призупиняти мовлення до рішення суду.

26 липня в інтерв’ю «Українському радіо» Микита Потураєв розповів, що команда президента має «план перемоги на інформаційному фронті» та напрацювання рішень щодо телеканалів, які контролюються кумом Володимира Путіна Віктора Медведчука.

1 серпня в ефірі «Радіо Свобода» Микита Потураєв заявив, що влада не планує знімати заборону на ворожі соціальні мережі в Україні.

2 серпня в інтерв’ю LB.ua Микита Потураєв розповів, яким чином пропонує захистити український медіаринок від впливу Росії через механізми прозорості фінансування ЗМІ, а також розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Микита Потураєв також неодноразово висловлювався про те, що Суспільний мовник буде належним чином профінансований, але має боротися за аудиторію і його рейтинги є важливими.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2386
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 594
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду