Депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт Бужанського про мову

Депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт Бужанського про мову

14 Липня 2020
5860
14 Липня 2020
18:36

Депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт Бужанського про мову

5860
На думку нардепів, документ суперечить їхнім переконанням, вносить розкол у суспільство, створює напругу, ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.
Депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт Бужанського про мову
Депутати «Слуги народу» заявили, що не голосуватимуть за законопроєкт Бужанського про мову

Депутати «Слуги народу» не підтримують законопроєкт колеги Максима Бужанського про мову. Відповідну заяву оприлюднили в Facebook низка нардепів фракції: Тетяна Циба, Дмитро Костюк, В'ячеслав Рубльов, Андрій Богданець, Богдан Яременко, Єгор Чернєв, Ростислав Тістик та інші.

Законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти Верховна Рада має розглянути 16 липня. 

Максим Бужанський («Слуга народу») пропонує подовжити термін права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу, до 1 вересня 2023 року. Зокрема, це стосується тих учнів, які досі вчилися російською мовою.

Водночас його колеги вважають, що цей законопроєкт вносить розкол у суспільство, створює напругу та ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.

Наводимо повний текст заяви народних депутатів:

Ми, народні депутати України, стурбовані суспільною реакцією на законопроект № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Партія «Слуга народу», представниками якої ми є, виникла і завоювала довіру виборців, як політична сила, базовими цінностями якої є толерантність, повага до думки кожного громадянина, прагнення якнайширшого консенсусу. Ми зробимо усе від нас залежне, щоб забезпечити кожному громадянину право обирати мову приватного спілкування, включно з російською. Серед нас є російськомовні.

Разом з тим, ми повністю усвідомлюємо той факт, що розвиток і поширення державної української мови в системі освіти в нашій державі є запорукою загальнонаціонального порозуміння і єднання українського суспільства тією ж мірою, що і цінності демократії та верховенство права. Без захисту цих базових складових суспільної єдності прогрес в Україні неможливий.

Тому заявляємо, що законопроект № 2362 суперечить нашим переконанням, і вносить розкол у суспільство, створює напругу, ускладнює в перспективі вирішення загальнодержавних завдань суспільного розвитку.

З огляду на зазначене, з усією повагою до думки кожного народного депутата і його права вносити законодавчі ініціативи, заявляємо, що не підтримуємо законопроект № 2362, і не голосуватимемо за нього.

Закликаємо усіх колег, хто поділяє наші цінності, залучитися до цієї заяви шляхом поширення її на своїх сторінках в соціальних мережах.

***

Нагадаємо, у грудні 2019 року нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Також він подав законопроєкт, яким пропонується подовження терміну права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу до 1 вересня 2023 року.

У березні Комітет відклав розгляд цього проєкту. Тоді автор проєкту зазначав, що хоче усунути із закону, на його думку, дискримінаційну складову, яка полягає в тому, що школи з мовами ЄС переходять на державну мову навчання з 2023 року, а з російською з 2020 року. У квітні 2020 законопроєкт відправили на доопрацювання.

Перед засіданням Комітету з питань гуманітарноі та інформаційноі політики 17 червня 2020 року активісти провели акцію протесту проти проєкту Максима Бужанського. Комітет з того ж дня відхилив законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти. 

Народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під ВР 16 липня та виступити проти ухвалення цього законопроєкту.

Фото: 24tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5860
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду