Верховна Рада розгляне законопроєкт Бужанського про мову

Верховна Рада розгляне законопроєкт Бужанського про мову

13 Липня 2020
3846
13 Липня 2020
17:29

Верховна Рада розгляне законопроєкт Бужанського про мову

3846
Володимир В’ятрович закликав українців зібратися під ВР 16 липня та виступити проти ухвалення цього законопроєкту.
Верховна Рада розгляне законопроєкт Бужанського про мову
Верховна Рада розгляне законопроєкт Бужанського про мову

Верховна Рада 16 липня розгляне законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти народного депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського. Про це 13 липня повідомив народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович на своїй сторінці в Facebook. 

Зазначимо, що Максим Бужанський пропонує подовжити термін права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу, до 1 вересня 2023 року. Зокрема, це стосується тих учнів, які досі вчилися російською мовою.

До порядку денного роботи парламенту законопроєкт попросив внести заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. «Щойно з подачі фракції̈"Слуга народу", голова ВР Разумков доручив поставити в розклад засідання парламенту на четвер антиукраїнський законопроєкт 2362 "слуги народу" Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти. Цей проєкт, який вносить зміни в закони про мову і про освіту, – найбільша загроза українській мові й українській освіті з часів Януковича», – розповів пан В’ятрович.

Він також попросив Дмитра Разумкова зняти цей законопроєкт з розгляду на нинішній сесії, а кожного народного депутата, у разі винесення цього проєкту на пленарне засідання, проголосувати проти. Крім того, нардеп закликав українців прийти 16 липня під Верховну Раду і «не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду».

Нагадаємо, у грудні 2019 року нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Також він подав законопроєкт, яким пропонується подовження терміну права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу до 1 вересня 2023 року.

У березні Комітет відклав розгляд цього проєкту. Тоді автор проєкту зазначав, що хоче усунути із закону, на його думку, дискримінаційну складову, яка полягає в тому, що школи з мовами ЄС переходять на державну мову навчання з 2023 року, а з російською з 2020 року. У квітні 2020 законопроєкт відправили на доопрацювання.

Перед засіданням Комітету з питань гуманітарноі та інформаційноі політики 17 червня 2020 року активісти провели акцію протесту проти проєкту Максима Бужанського. Комітет з того ж дня відхилив законопроєкт №2362 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3846
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 573
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду