«Русский мир» в Україні просувається через нелокалізований контент іноземних каналів - Костинський

«Русский мир» в Україні просувається через нелокалізований контент іноземних каналів - Костинський

21 Лютого 2020
6441
21 Лютого 2020
19:10

«Русский мир» в Україні просувається через нелокалізований контент іноземних каналів - Костинський

6441
За словами члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського, зараз міжнародні медіагрупи приєднують Україну до російськомовного ринку збуту.
«Русский мир» в Україні просувається через нелокалізований контент іноземних каналів - Костинський
«Русский мир» в Україні просувається через нелокалізований контент іноземних каналів - Костинський

Про це він написав у Facebook, розповідаючи про свій виступ на форумі «Мова об'єднує».

Сергій Костинський зазначив, що у 2021 році - завдяки ухваленим у попередні роки законам про мовні квоти та державну мову - буде вичерпано інструментарій поширення та закріплення домінуючого статусу української мови в ефірі телеканалів і радіостанцій. 

Тому, на його думку, експертна громадськість повинна підготувати нові інструменти для популяризації та поширення української мови, зокрема у сфері медіа, на державному рівні.

Як вважає Костинський, одним зі стратегічних рішень у цьому напрямку повинна бути вимога локалізації контенту українською.

«Законодавча вимога до іноземних телеканалів, які ретранслюються або планують працювати в Україні, локалізувати свій контент українською мовою за наявності більше однієї мовної доріжки та/або мовлення іншими мовами, ніж мови країн ЄС. Це важливо, оскільки в Україні ретранслюється більше сотні іноземних телеканалів. Лише декілька з них локалізовані українською. Переважна більшість - мовить російською мовою», - написав член Нацради.

За його словами, така ситуація зберігає положення російської мови в українському медіапросторі та алгоритм, за яким міжнародні медіагрупи приєднують Україну до російськомовного ринку збуту своїх телепрограм.

«Це той випадок, коли "русский мир" в Україні просувається за рахунок комерційної логіки російських, європейських та американських медіакорпорацій. Також це створює нерівні умови господарчої діяльності для нішових українських телеканалів, що виконують вимоги ресурсоємкого закону про мовні квоти, на відміну від іноземних мовників», - зазначив Костинський.

Нагадаємо, за результатами дослідження, яке провели Нацрада та КМІС, більшість українців підтримують збільшення українського та україномовного контенту в телерадіоефірі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6441
Читайте також
15.11.2019 16:57
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 413
04.06.2019 16:45
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
7 097
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро
1108 дн. тому
История идеологии "русского мира" имеет давние корни. Чтобы понять истоки процесса - нужно знать, кто такие исторические яхи и почему они стали русскими? Важно вскрыть глубинный оккультизм яховского миропонимания, толкающий его носителей к агрессии и жестокости... Хотите знать? Читайте материал "Яхи, яги, ляхи, варяги, шляхта и войны против славянского мировоззрения" - https://roksolan.jofo.me/1182611.html
Андрійко
1523 дн. тому
Інколи нав'язане стає рідним. There are: греко-католицька церква та російська мова. Давайте ще церковні квоти і вимоги до вигляду хрестів введемо. Чи не брєд? А з мовою - можна? Не допоможе вам мова згуртувати країну, лише навпаки. Про людей треба думати, а не як над ними втримати владу.
Анатолій
1524 дн. тому
Мова з територіальною ознакою замість національної назви не здатна бути державною мовою. Замість єднання державотворчої нації розпалює ворожість до зросійщених за три століття бездержавності. Повчиться в Ізраїлю захисту державного івриту від бездержавного ідишу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду