Бужанський вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про мову

Бужанський вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про мову

10 Грудня 2019
6213
10 Грудня 2019
18:38

Бужанський вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про мову

6213
Натомість голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики Олександр Ткаченко не підтримав ініціативу колеги по фракції «Слуга народу».
Бужанський вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про мову
Бужанський вніс до Ради законопроєкт про скасування закону про мову

Народний депутат Макс Бужанський повідомив, що вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Про це він написав у Facebook.

«Вніс до парламенту законопроект про визнання Закону про Державний Мовою, що втратив чинність. На базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеціанської Комісії», - написав він.

На думку Бужанського, закон про мову не має «нічого спільного з захистом і розвитком української мови» і «спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, в першу чергу, російської мови». Також нардеп вважає, що чинний закон «виштовхує наших громадян з нашого інформаційного поля в чуже».

Бужанський виступив за написання нового законопроєкту про мову після «широкої дискусії на цю тему між жителями Сходу і Заходу України, націоналістами, раціоналістами, діячами культури, представниками медіа».

Його колега по фракції - голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики Олександр Ткаченко - прокоментував ініціативу зі скасування закона про мову. За його словами, народні депутати наразі не бачили тексту поданого Бужанським законопроєкту, також його ще немає на сайті Ради.

«Народні депутати вправі реєструвати будь-які законопроекти. В парламенті на це немає цензури. Але не кожен законопроект, зареєстрований депутатом від "Слуги народу", є позицією фракції та має розглядатися відповідним комітетом, в даному випадку, - з питань гуманітарної та інформаційної політики, який я очолюю», - зазначив Олександр Ткаченко.

За його словами, офіційні висновки Венеціанської комісії щодо закону про мову будуть розглядатися разом з міністром культури, молоді та спорту та з уповноваженою із захисту державної мови.

«Це питання буде знаходитися виключно в юридичній площині. І спочатку ми, в нашому комітеті збираємось зайнятися цими висновками. Особисто - поспіх колеги в цьому чутливому питанні - не підтримую», - додав Ткаченко.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6213
Читайте також
20.05.2020 13:41
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 567
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
олександр
1456 дн. тому
Краще скасувати цього бужанського. Або хай в ізраїлі чи на брайтоні вводить рос.мову.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду