ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова в листопаді

ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова в листопаді

6 Грудня 2019
1762

ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова в листопаді

1762
Інститут масової інформації в листопаді зафіксував 17 порушень свободи слова в Україні, з них дев’ять стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.
ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова в листопаді
ІМІ зафіксував в Україні 17 порушень свободи слова в листопаді

Про це йдеться в щомісячному моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Перешкоджання та обмеження доступу до інформації стали основними порушеннями прав журналістів цього місяця – по чотири випадки відповідно. Перешкоджали журналістам представники місцевої влади, державних компаній, пересічні громадяни. Журналістам заважали знімати відео, виривали мікрофон, не пускали попри акредитацію на засідання.

«Доступ журналістів до інформації обмежували представники місцевих органів влади та правоохоронних органів. Зокрема, у Кропивницькому апаратні нараді в облдержадміністрації закрили від журналістів. Полтавські журналісти звинуватили територіальне управління Державного бюро розслідувань у приховуванні інформації про пресконференцію. Також ІМІ зафіксував відмову у запиті Запорізького регіонального управління "Держмолодьжитло" Запорізькому центру розслідувань», – йдеться в повідомленні.

Крім того, ІМІ зафіксував по два випадки побиття, погроз та юридичного тиску на журналістів.

Випадки нападів експерти ІМІ зафіксували на Київщина та в Миколєві: «У селі Дударків Київської області сільський голова Микола Гуральник на капоті автомобіля провіз журналіста "1+1" Артема Квашина після того, як він з колегами намагалися поставити йому запитання щодо корупції. У Миколаєві невідомі розпилили газ в очі кореспондента місцевого видання "Новости-N" Олександра Влащенка. Після цього його кілька разів ударили кулаком в обличчя».

Крім того, погрози стосувалися оприлюднення ексзаступником голови Адміністрації президента Януковича Андрієм Портновим трьох номерів автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами Радіо Свобода.

По одному випадку порушень ІМІ зафіксував в таких категоріях: пошкодження майна журналістів, кібератаки та судові позови проти ЗМІ.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував в дев’яти регіонах України. Найбільше порушень зафіксовано в Києві – шість випадків, далі по два випадки відповідно йдуть Волинь, Полтавщина та Чернівці. В інших областях країни сталося по одному випадку.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував 226 випадків порушень прав журналістів. Зокрема, один випадок убивства, 93 випадки перешкоджання, 34 випадки погроз, 20 випадків побиття, 21 випадок обмеження доступу до публічної інформації та 16 випадків кібератак.

Нагадаємо, в Україні з липня по вересень було зафіксовано 75 випадків порушень свободи слова в Україні, з них 53 – стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

За 10 місяців 2019 року зафіксовано 208 порушень свободи слова.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1762
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду