СБУ встановила осіб, які погрожували Генконсульству Польщі у Львові від імені журналіста

СБУ встановила осіб, які погрожували Генконсульству Польщі у Львові від імені журналіста

13 Січня 2020
1815

СБУ встановила осіб, які погрожували Генконсульству Польщі у Львові від імені журналіста

1815
За даними СБУ, двоє львів’ян вирішили помститися журналісту, який викрив їх незаконний механізм оформлення «Карток Поляка».
СБУ встановила осіб, які погрожували Генконсульству Польщі у Львові від імені журналіста
СБУ встановила осіб, які погрожували Генконсульству Польщі у Львові від імені журналіста

Служба безпеки України встановила осіб, які електронною поштою надсилали погрози Генеральному консульству Республіки Польща у Львові від імені місцевих журналістів. Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності за ч. 2 ст 129 (погроза вбивством) ККУ. Про це повідомляється на сайті СБУ.

«Оперативники спецслужби встановили, що погрози здійснювали двоє львів’ян, які займаються протиправним виготовленням польських документів для громадян України. Вони оформлювали замовникам "Карту Поляка" на підставі фальшивих довідок про участь громадян України у діяльності організацій польської національної меншини. Після оприлюднення у місцевих ЗМІ матеріалів, які викривають незаконний механізм, зловмисники вирішили помститися журналісту», – йдеться в повідомленні.

У ході обшуків правоохоронці виявили у фігурантів справи ноутбук, мобільні телефони, банківські картки та понад 30 тисяч євро. «У ноутбуці зловмисників працівники Служби виявили докази, що саме на ньому готували і надсилали лист від імені журналіста, з погрозами на адресу польського Генконсульства. На ПК зберігалися й нові листи з погрозами, зокрема, безпосередньо консулу Республіки Польща у Львові», – зазначається в повідомленні.

У СБУ розповіли, що двоє львів’ян «зареєстрували електронну скриньку, з якої у Генконсульство та в польську громаду Львова почали надходити погрози нібито від імені автора журналістських розслідувань». В Управлінні СБУ у Львівській області повідомили, що йдеться про журналіста видання «Вголос» Романа Гурського, передає «Львівській портал».

5 грудня пан Гурський опублікував статтю про аферистів, які за гроші допомагають виготовляти «Карту поляка». У матеріалі йшлося про матір з сином – Світлану Саган та Сергія Копитка, які в інтернеті і соціальних мережах розміщували інформацію про надання послуг з підготовки документів на виготовлення «Карти поляка». Після цього журналісту почали надходити погрози з телефонів, які безпосередньо були вказані на сторінці Світлани Саган у соціальних мережах. Окрім того, особистий телефон журналіста зловмисники розмістили на різноманітних сайтах оголошень з продажу автомобілів, нерухомості і навіть від його імені залишили заявку на сайті Національної гвардії України. Зловмисники також надсилали погрози від імені Романа Гурського голові польського культурно-освітнього центру «Білий орел» в Західній Україні.

Фото: Львівській портал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1815
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду