Журнал НВ став лауреатом премії Free Media Awards

Журнал НВ став лауреатом премії Free Media Awards

16 Серпня 2019
2204

Журнал НВ став лауреатом премії Free Media Awards

2204
Норвезький фонд Fritt Ord спільно з німецьким фондом Zeit-Stiftung оголосив перелік лауреатів міжнародної премії Free Media Awards. До переліку переможців потрапив український журнал НВ, якому присудили нагороду за «розслідування щодо корупції і зловживання владою серед політиків та інших державних службовців в Україні».
Журнал НВ став лауреатом премії Free Media Awards
Журнал НВ став лауреатом премії Free Media Awards

Про це повідомляється на сайті Fritt Ord.

Видання НВ номінували на премію професор університету в Бергені, член незалежного журі Мартін Паульсен та Юрій Дуркот, журналіст і перекладач.

«У 2018 і 2019 роках журнал став об'єктом судового переслідування, у зв’язку з чим влада вимагала надати доступ до джерел журналу та до матеріалів у двох розслідуваннях, пов’язаних із звинуваченнями в корупції державних службовців. Журнал твердо відстоює принципи, які характеризуються свободою слова та мужністю незалежної преси», – йдеться в повідомленні.

Виконавчий директор фонду Fritt Ord Кнут Олав Амос розповів, що з 2019 року вирішили збільшити кількість нагород з трьох до п'ять.

Окрім НВ, лауреатами Free Media Awards стали:

  • 7×7 – регіональна онлайн-газета та блог-платформа, яка висвітлює важливі теми, зокрема забруднення та екологічні проблеми, корупція та застосування катувань у в’язницях (РФ);
  • The Insider – незалежна медіа-платформа, яка часто розслідує державні пропагандистські та дезінформаційні кампанії (РФ);
  • CivilNet – медіа-платформа, яка висвітлює теми клімату і довкілля, прав жінок, меншин та інвалідів, також пише про Туреччину. Проєкт відіграв важливу роль під час масових протестів у країні минулого року, висвітлюючи масові акції шляхом цілодобових прямих трансляцій (Вірменія);
  • журналіст-розслідувач Хафіз Бабалі – висвітлював низку гучних справ про злочини та корупцію серед політичної та фінансової еліти Азербайджану (Азербайджан).

Нагадаємо, 4 лютого 2019 суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань, який також розглядає справу про доступ до телефону журналістки «Новое время» Крістіни Бердинських, окремою постановою надав Генеральній прокуратурі України доступ до внутрішніх документів редакції «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко пояснив, що дозвіл надано через «розголошення матеріалів слідства» виданням у матеріалі журналіста. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що «слідство інколи потребує даних, які публікують журналісти», але «ні про які наслідки для журналістів або видань не йдеться взагалі».

Свою позицію щодо ситуації висловили члени Медіаруху «Журналісти за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи преси Арлем Дезір«Ініціатива 34»Посольство США в УкраїніКомітет захисту журналістів.

Журналіст Іван Верстюк повідомив, що готує позов до Європейського суду з прав людини.

1 березня Київський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу редакції «Новое время» на рішення Печерського районного суду, який надав Генеральній прокуратурі України доступ до електронної пошти редакції і журналіста Івана Верстюка. Суд скасував ухвалу в частині надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять комерційну таємницю, та можливості вилучення їх копій.

30 травня Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні клопотання Генеральної прокуратури України про доступ до телефонних даних журналістки видання «Новое время» Крістіни Бердинських за 1,5 роки.

Премія ім. Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається з 2000 року журналістам та засобам масової інформації за якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі.

З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» ім. Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії». На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

У 2016 році премію отримав сайт «Наші гроші». У 2015 році премію отримали «Слідство.інфо», Сергій Гармаш та Валентина Самар. У 2014 році лауреатами стали Тетяна Чорновол, Юлія Мостова і Мустафа Найєм. У 2013 - Сергій Лещенко. У 2012 – журнал  «Український тиждень», у 2011 – шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Фото: Fritt Ord

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2204
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду