Медіарух закликав Генпрокуратуру утриматися від тиску на «Новое время»

Медіарух закликав Генпрокуратуру утриматися від тиску на «Новое время»

19 Лютого 2019
1586

Медіарух закликав Генпрокуратуру утриматися від тиску на «Новое время»

1586
Члени Медіаруху «Журналісти за усвідомлений вибір» висловлюють обурення щодо загрози розкриття джерел видання «Новое Время» та журналіста-розслідувача Івана Верстюка.
Медіарух закликав Генпрокуратуру утриматися від тиску на «Новое время»
Медіарух закликав Генпрокуратуру утриматися від тиску на «Новое время»

Відповідну заяву було опубліковано сьогодні, 19 лютого.

Нагадаємо, 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань окремою постановою надав Генеральній прокуратурі України доступ до внутрішніх документів редакції «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк. Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко пояснив, що це рішення пов'язане «з розголошенням матеріалів досудового розслідування» (зокрема, йдеться про розслідування кримінального провадження щодо так званих «Діамантових прокурорів»). 

Учасники Медіаруху вважають це рішення тиском на «Новое Время» та порушенням міжнародних зобов'язань України щодо захисту свободи слова й закликають Генеральну прокуратуру України утриматися від тиску на видання та від дій, які можуть спричинити розкриття джерел журналіста-розслідувача, а також відмовитися від реалізації ухвали суду.

«Нагадуємо, що згідно ч.3 статті 25 Закону України "Про інформацію", журналіст  має право не розкривати джерело інформації або інформацію, яка дозволяє встановити  джерела інформації, крім випадків, коли його зобов'язано до цього рішенням суду на основі закону. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, суддя може ухвалювати рішення про розкриття журналістських джерел чи про доступ до кореспонденції або інших матеріалів журналіста лише у крайньому випадку і після того як всі інші способи вичерпані. Натомість у цій справі ми бачимо, що суддя взагалі не брав до уваги аргументи свободи слова та не провів зважування інтересів журналіста та інтересів слідства.

Окрім того, як видно з ухвали, суд не проаналізував, що мова йде про ЗМІ, адже доступ до матеріалів ЗМІ має особливий статус (п. 6 ч. 2 ст. 160, п. 1 ст. 162 КПК).

Далі, згідно зі статтею 387 ККУ, відповідальними за розкриття таємниці слідства є тільки або посадові особи, або особи, які підписали письмове попередження про нерозголошення (наприклад, свідки). Журналісти в принципі не можуть нести відповідальності за розголошення інформації, бо вони не є її тримачами, і на них не покладено обов'язок її зберігати», – йдеться в заяві Медіаруху.

Як писав «Детектор медіа», 5 лютого в Україні було оголошено про створення Медіаруху «Журналісти за усвідомлений вибір», покликаного забезпечити громадянам можливість обирати президента і парламент на основі повної та достовірної інформації. До Медіаруху увійшли провідні українські ЗМІ - телеканали, радіостанції, друковані й онлайн-видання, а також медійні громадські організації.

Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», «Новое Время», «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», низка регіональних медіа, громадських організацій та окремих журналістів – загалом понад 60 учасників. Найближчим часом буде оприлюднено положення про членство в Медіарусі.

Вступити до Медіаруху або підтримати його можна, звернувшись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1586
Читайте також
06.02.2019 08:53
Наталія Лигачова
2 575
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду