«Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Ради щодо ГПУ та «Нового времени»

«Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Ради щодо ГПУ та «Нового времени»

20 Лютого 2019
1999
20 Лютого 2019
20:51

«Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Ради щодо ГПУ та «Нового времени»

1999
Журналісти вважають дії Генеральної прокуратури стосовно журналіста та редакції видання «Новое время» грубим порушенням законів України та її міжнародних зобов’язань щодо забезпечення свободи слова та захисту роботи журналістів, та вимагає від комітету зі свободи слова розглянути ситуацію на позачерговому засіданні якнайшвидше.
«Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Ради щодо ГПУ та «Нового времени»
«Ініціатива 34» закликала провести позачергові слухання комітету Ради щодо ГПУ та «Нового времени»

Відповідну заяву розміщено у Facebook на сторінці спільноти.

Журналісти нагадують, що наступне засідання профільного комітету ВР призначене на 27 лютого, проте вважають, що ГПУ ще до цього провести обшуки в редакції «Нового времени». 

«Генеральна прокуратура через суд отримала право доступу до електронного листування журналіста Івана Верстюка та внутрішніх документів видання "Новое время", що є прямим порушенням статті 10 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, частини 3 статті 25 Закону України "Про інформацію" та статей 65, 162 КПК України.

Дії Генеральної прокуратури є прямим наступом на свободу слова, тиском на журналістів та їхні джерела, а також перешкоджанням виконанню професійних обов'язків працівників ЗМІ та мають припинитись. Право журналістів на отримання та публікацію суспільно значущої інформації, в тому числі наданої конфіденційно, з гарантією нерозкриття джерел, має бути відновлено та захищено заради здорового розвитку українського суспільства», - йдеться в заяві.

Також журналісти обурені «натяками на те, що відповідальність за розголошення матеріалів слідства наступає не лише для джерела, але і для самого журналіста».

«Це прямо суперечить українському законодавству та ставить під загрозу функціонування демократичного суспільства, в якому журналістика як інституція має надважливу роль», - зазначено в заяві спільноти.

Нагадаємо, 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань, який також розглядає справу про доступ до телефону журналістки «Новое время» Крістіни Бердинських, окремою постановою надав Генеральній прокуратурі України доступ до внутрішніх документів редакції «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко заявив, що судом надано дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів у виданні «Новое время» через «розголошення матеріалів слідства» виданням у матеріалі Верстюка.

Члени Медіаруху «Журналісти за усвідомлений вибір» висловили обурення щодо загрози розкриття джерел видання «Новое Время» та журналіста-розслідувача Івана Верстюка та закликали Генпрокуратуру утриматись від тиску на медіа.

Представник ОБСЄ з питань свободи преси Арлем Дезір закликав владу України поважати права журналістів не розкривати свої джерела інформації.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що «слідство інколи потребує даних, які публікують журналісти», але «ні про які наслідки для журналістів або видань не йдеться взагалі».

Як повідомляв «Детектор медіа», низка незалежних журналістів і співробітників різних медіа заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів під назвою Ініціатива «34» у відповідь на рішення наглядової ради Суспільного мовника про звільнення Зураба АласаніїНазва нової ініціативи відсилає до статті 34 Конституції України, яка гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1999
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду