Суд дозволив ГПУ отримати внутрішні документи редакції «Новое время»

Суд дозволив ГПУ отримати внутрішні документи редакції «Новое время»

18 Лютого 2019
2326

Суд дозволив ГПУ отримати внутрішні документи редакції «Новое время»

2326
Якщо видання «Новое время» не надасть запитувану слідчими інформацію, на редакцію чекає обшук.
Суд дозволив ГПУ отримати внутрішні документи редакції «Новое время»
Суд дозволив ГПУ отримати внутрішні документи редакції «Новое время»

Про це йдеться в рішенні Печерського суду Києва, повідомляє «Новое время».

Зокрема 4 лютого суддя Печерського райсуду Києва Володимир Карабань, який також розглядає справу про доступ до телефону журналістки «Новое время» Крістіни Бердинських, окремою постановою надав Генеральній прокуратурі України доступ до внутрішніх документів редакції «Новое время» і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Видання пише, що відповідну судову постанову 13 лютого редакції офіційно вручив слідчий ГПУ. Якщо НВ не надасть запитувану слідчими інформацію, на видання чекає обшук.

Іван Верстюк – автор цілої низки розслідувань, зокрема про корупцію в оборонних закупівлях.

«Новое время» пояснює, що розслідування Генпрокуратури, в межах якого суд виніс своє рішення, стосується його статті «Діамантова дочка». У матеріалі йшлося про навчання дочки екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великобританії. Видання зазначає, що спиралися на дані розслідування, проведеного Британським кримінальних агентством.

У статті, опублікованій на сайті «Новое время», у серпні 2016-го, розповідається про те, що заступник прокурора Київщини, маючи зарплату 200 тис. грн на рік, заплатив понад 120 тис. фунтів стерлінгів за навчання дочки в британських школах.

Генпрокуратура розцінила публікацію цих даних як розголошення таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала пана Верстюка, нагадує «Новое время».

У редакції вважають, що рішення Печерського райсуду, що дає Генпрокуратурі необмежений доступ до редакційних матеріалів, порушує не тільки свободу слова, але і право журналістів на захист джерел інформації. «Новое время» повідомляє, що про цей випадок уже проінформувала ОБСЄ і низку народних депутатів Верховної Ради.

Редакція також зазначає, що залишає за собою право звернутися зі скаргою на дії ГПУ і Печерського райсуду в Європейським суд з прав людини.

Редакція НВ уже не вперше стикається з надмірною увагою до своєї роботи з боку відомства Юрія Луценка.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2326
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду