Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»

Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»

5 Квітня 2018
3521
5 Квітня 2018
13:07

Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»

3521
5 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію радіомережі «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») у зв’язку зі зміною кінцевих бенефіціарних власників і директора.
Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»
Нацрада затвердила зміну власників радіо «П’ятниця», яке називає «токсичним активом»

Раніше ця найбільша комерційна радіомережа, що охоплює 53 міста, входила до складу «Українського медіа холдингу» оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка. Нині кінцевими бенефіціарними власниками радіо «П’ятниця» стали Анатолій Євтухов (співвласника радіохолдингу Business Radio Group) і Максим Варламов (керівний партнер юридичної фірми «Варламов і партнери»). Також Максим Варламов став новим директором радіокомпанії замість Валентина Мори.

Голова Нацради Юрій Артеменко, представляючи нових кінцевих бенефіціарів, сказав, що вони стали власниками «токсичного активу», тому що в суді перебуває справа про анулювання ліцензії ДП «Новий обрій». Він запитав, у кого власники придбали компанію.

«Ми вели переговори з представником кіпрської компанії Vankoviar (фігурувала в структурі власності радіо «П’ятниця». – ДМ), повноваження якого ми перевірили і не мали сумнівів щодо його повноважень укласти угоду», – відповів Максим Варламов.

Юрій Артеменко запитав, чи пам’ятають нові власники історію створення радіо «П’ятниця» та його попередника – Super Radio. «Це був найбільший скандал на ринку свого часу», – сказав він. Максим Варламов сказав, що не знає подробиць і вивчить це питання.

«Незалежно від зміни власників, усі попередження, штрафи, усі ризики компанії переходять на нового власника», – зауважив голова Нацради.

Заступниця голови Нацради Уляна Фещук запитала, чи знають нові власники, що є справа про анулювання ліцензії та чи свідомо вони придбали цей актив. Вони відповіли ствердно.

За словами Юрія Артеменка, співвласник і керівник іншого радіохолдингу «Люкс» Роман Андрейко не захотів купувати такий актив, як радіо «П’ятниця». «І зараз він шкодує», – відреагував на репліку голови Нацради пан Варламов.

Зрештою, члени Нацради одноголосно підтримали переоформлення ліцензії. «Це суто реєстраційна дія, адже відповідні зміни в реєстрі вже відбулися», – сказав пан Артеменко.

Насамкінець Максим Варламов попросив членів Нацради не розглядати поданої минулого року заяви радіо «П’ятниця» про переоформлення ліцензії щодо зміни концепції, перенесення передавачів і відмови від передавачів у Криму. «Ми доопрацюємо цю заяву, але відмовлятися від частот у Криму ми не будемо», – повідомив він.

Нагадаємо, днями стало відомо, що радіо «П’ятниця» перейшло у власність Анатолія Євтухова та Максима Варламова. Строк дії ліцензії радіо «П’ятниця» завершується 15 червня 2018 року, і регулятор невдовзі розглядатиме питання її продовження.

Раніше, в жовтні 2017 року, Нацрада розпочала процедуру анулювання ліцензій «Українського медіа холдингу» (UMH Group) і відмовила у продовженні частини ліцензій УМХ на підставі непрозорої структури власності компаній. У тому числі Нацрада вирішила звернутися до суду щодо анулювання ліцензії радіо «П’ятниця» (ДП «Новий обрій») на мовлення на 53 частотах. Через кілька днів після відмови Нацради у продовженні ліцензій мовлення радіостанцій УМХ було припинено на 37 частотах.

Регулятор відмовив у продовженні ліцензій на підставі недотримання ліцензіатами вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо прозорості власності. А рішення звертатися до суду про анулювання ліцензій Нацрада ухвалила за результатами позапланових перевірок, проведених за заявою ГО «Детектор медіа» щодо того, чи вчасно були подані заяви про переоформлення ліцензій і документи або їх завірені копії, які підтверджують зміну кінцевого бенефіціарного власника цих компаній. Річ у тім, що у квітні 2017 року радіостанції УМХ вказали нового кінцевого бенефіціарного власника — громадянина України Дмитра Крікберга, який у минулому працював у структурах оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка, у 2013 році публічно оголошеного власником УМХ. При цьому радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, а в деяких радіостанцій — віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору.

Радіо «П’ятниця» стартувало в ефірі в січні 2015 року на базі мережі ДП «Новий обрій» замість переформатованого Super Radio. Super Radio з'явилося у 2011 році, після того як нікому невідома раніше компанія ДП «Новий обрій» отримала безпрецедентну кількість частот — 55 — на конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Кіпрські власники «Нового обрію», за даними «Детектор медіа», могли були пов'язані з Валерієм Хорошковським. Однак компанія Валерія Хорошковського заперечувала його причетність до «Нового обрію» (Super Radio). На початку 2014 року Super Radio увійшло до складу UMH Group Сергія Курченка, а через рік переформатувалося на «Радио Пятница».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3521
Читайте також
14.12.2017 13:03
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 707
28.04.2017 17:45
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 900
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду