Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» перевірить 12 радіокомпаній УМХ

Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» перевірить 12 радіокомпаній УМХ

1 Червня 2017
1867
1 Червня 2017
13:22

Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» перевірить 12 радіокомпаній УМХ

1867
1 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки 12 радіокомпаній з радіогрупи «Українського медіахолдингу» (УМХ) щодо вчасності подання ними інформації про зміну кінцевого бенефіціарного власника.
Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» перевірить 12 радіокомпаній УМХ
Нацрада за зверненням ГО «Детектор медіа» перевірить 12 радіокомпаній УМХ

Перевірки призначено за зверненням громадської організації «Детектор медіа».

З єдиного державного реєстру стало відомо, що кінцевим бенефіціаром низки радіокомпаній, якими управляє «Український медіа холдинг», став Крікберг Дмитро Олегович. Громадська організація «Детектор медіа» попросила Нацраду перевірити, чи були вчасно подані заяви про переоформлення ліцензій та документи або їхні завірені копії, які підтверджують зміни кінцевого бенефіціарного власника 12 ліцензіатів, які входять до радіогрупи УМХ.

Відповідно до статті 35 закону «Про телебачення і радіомовлення» у разі зміни прямого власника (співвласника) та/або кінцевого бенефіціарного власника (контролера) ліцензіати мають протягом 30 днів подати Нацраді заяву на переоформлення ліцензії, а також додати до неї відомості про структуру власності з урахуванням внесених змін.

Нацрада призначила перевірки щодо дотримання вимог статті 35 закону «Про телебачення і радіомовлення» таких ліцензіатів:

  1. ТОВ «ТРК «Пілот-Україна» (Lounge FM)
  2. ДП «Новий обрій» («Радио Пятница»)
  3. ТОВ «ТРК «НБМ-радіо» («Ретро ФМ»)
  4. ТОВ «ТРК «Золоті ворота» («Джем ФМ»)
  5. ПрАТ «Студія «Європозитив» (NRJ)
  6. ДП «Радіостанція «Зоря» («Ретро ФМ»)
  7. ТОВ «Фірма «Волинь» (Next)
  8. ДП «ТРО «Довіра» («Авторадіо»)
  9. ТОВ «Радіо-Авто» («Авторадіо»)
  10. ТОВ «ТРК «Форум» («Авторадіо»)
  11. ТОВ «ТРК «Киевские ведомости»-телерадіоефір» («Голос столицы»)
  12. ПП «ТРК «ТТ» («Авторадіо»)

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що радіостанції радіогрупи УМХ оголошеного в розшук олігарха Сергія Курченка вказали в єдиному державному реєстрі та в оприлюднених структурах власності нового кінцевого бенефіціарного власника – громадянина України, мешканця Харкова Дмитра Крікберга. Коли саме Дмитро Крікберг став кінцевим бенефіціаром радіогрупи УМХ – з реєстру та оприлюднених на сайтах компаній документів визначити неможливо.

З оприлюднених структур власності випливає, що Дмитро Крікберг контролює компанії радіогрупи УМХ через громадянина Белізу Метью Адріана Бредлі, якого радіогрупа УМХ раніше називала своїм кінцевим бенефіціаром.

Дмитро Крікберг у відкритих джерелах фігурує як кінцевий бенефіціар компаній «Автогазсервіс», «Нікопольгазпромсервіс», СП ТОВ «Експогаз». У 2013 році став членом наглядової ради Одеського нафтопереробного заводу, який тоді якраз придбав Сергій Курченко. До того працював у ДК «Укргазвидобування», у ТОВ «ГазУкраїна 2009» Сергія Курченка.

Нагадаємо, що навесні 2016 року Нацрада залишила без розгляду заяву про продовження ліцензії радіомережі «Ретро ФМ» (ТОВ «ТРК “НБМ-радіо”») через сумніви в прозорості власності, а в червні 2016 року із цих же причин залишила без розгляду заяви про продовження ліцензій радіо Next (ТОВ «Фірма “Волинь”») і «Авторадіо» (ТОВ «ТРК “Форум”»). При цьому фірма «Волинь» і ТРК «Форум» своїм кінцевим бенефіціаром тоді називали віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. За законом компанії мали протягом 10 днів надати виправлені документи, щоб Нацрада повторно розглянула їхні заяви про продовження ліцензій. Відтоді Нацрада не розглядала питань цих компаній, а в них продовжували діяти старі прострочені ліцензії (в «Ретро ФМ» ліцензія прострочена вже більше року), оскільки не було результативного рішення Нацради ані про продовження, ані про відмову. За словами заступниці голови Нацради Уляни Фещук, повторний розгляд заяв про продовження ліцензій трьох радіокомпаній УМХ планується на травень 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1867
Читайте також
21.12.2017 10:30
Олександр Заруцький
для «Детектора медіа»
2 108
28.04.2017 17:45
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
6 862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду